Ηπιες απώλειες με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ηπιες απώλειες με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πτώση της τάξης του 0,13% έκλεισε στις 828,89 μονάδες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετές διακυμάνσεις γύρω από τα επίπεδα της Παρασκευής κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον τζίρο να βρίσκεται σε ακόμη πιο υποτονικά επίπεδα σε σχέση με το (ήδη) αδύναμο προηγούμενο διάστημα.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε πολύ «μετρημένες» κινήσεις, τόσο αγοραστικές όσο και κατοχύρωσης κερδών, με το ασταθές κλίμα στο εξωτερικό να μη βοηθάει στη συνέχιση του ανοδικού σερί που είχε καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα. Πάντως, το Χ.Α. έχει καταφέρει να δημιουργήσει απόσταση «ασφαλείας» από τις 800 μονάδες, προσπαθώντας στις τελευταίες συνεδριάσεις να «εδραιώσει» και τις 830.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,13% και έκλεισε στις 828,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,85 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 815 και 779 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 840 και 867 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,17% στις 1.989,80 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,65% στις 1.351,21 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 815 και 779 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 840 και 867 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Ελλάκτωρ στο -5,70% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Σαράντης και ΟΛΠ. Ανοδικά ξεχώρισε η Lamda Development στο +3,26% και ακολούθησαν οι ΕΥΔΑΠ, Quest και Mytilineos με άνοδο άνω του 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,62% στις 494,65 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 2,85%, ενώ κέρδη 0,20% σημείωσε η Alpha Bank, 0,12% η Eurobank και στο +1,10% έκλεισε η Πειραιώς.

Η αύξηση κατά 0,50% των επιτοκίων της ΕΚΤ έσβησε τα σύννεφα για πιο επιθετική πολιτική σε πρώτο χρόνο, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Οι αγορές παρ’ όλα αυτά κινήθηκαν ανοδικά, μια και είχαν ήδη προεξοφλήσει πολύ χειρότερα αποτελέσματα. «Το αν απλά βλέπουμε ένα bear market rally θα μας το δείξει η ίδια η αγορά. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτά τα ράλι είναι γρήγορα σε χρόνο και με υπερβολές. Μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, με τις αγορές αργά και βασανιστικά να αντιδρούν στην όλη πτώση», συμπληρώνει ο αναλυτής.

Τεχνικά πλέον σημαντικό επίπεδο για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 806 μονάδες, που σε περίπτωση κατοχύρωσης μπορεί να δούμε μια κίνηση στη ζώνη του 840.

Πάντως, όπως προσθέτει ο οικονομολόγος της Fast Finance, Λουκάς Παπαϊωάννου, λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη εικόνα, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη συνέχεια, αφού η γεωπολιτική αλλά και η μακροοικονομική κατάσταση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τον επερχόμενο χειμώνα. Οι αιτίες που έχουν οδηγήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στη σημερινή δύσκολη κατάσταση δεν έχουν αλλάξει και κανείς δεν εγγυάται πότε θα εξαλειφθούν αλλά και ότι δεν θα επιδεινωθούν τον επερχόμενο χειμώνα.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να ζει τον «καλοκαιρινό μύθο της» μέσω της έξαρσης του φετινού τουριστικού ρεύματος, που φαίνεται να ξεπερνάει το ιστορικό υψηλό του 2019, βοηθώντας τα μέγιστα το ΑΕΠ, αλλά και τα κρατικά έσοδα –με αποτέλεσμα και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ–, όμως αρκετές άλλες μεταβλητές δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και διθυράμβους για τη συνέχεια, τονίζει ο οικονομολόγος. Ο υψηλός πληθωρισμός που θα συνεχίζει να μεγεθύνεται, η γεωπολιτική και ενεργειακή αστάθεια που δεν φαίνεται να μειώνονται, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα, που με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις αυξάνει τον προεκλογικό χρόνο σημαντικά, αποτελούν εν δυνάμει σοβαρούς ανασχετικούς παράγοντες για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή