Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης

Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 869 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ζουν σε συνθήκες πείνας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συγκλόνισε τον κόσμο, ανάγκασε τις δυτικές χώρες να αντιδράσουν, αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων παγκοσμίως. Ωστόσο, οι πιο επείγουσες οικονομικές, κοινωνικές και ανθρώπινες κρίσεις εκτυλίσσονται σε φτωχότερες χώρες όπου οι πληθυσμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με πόλεμο, πληθωρισμό ως δευτερογενή συνέπεια, καθώς και ακριβότερο χρέος σε ξένο νόμισμα. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων κάνει τους πληθυσμούς στην Ασία, στην Αφρική και σε ορισμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής να κινδυνεύουν με ελλείψεις, κοινωνικές ταραχές και πείνα.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία επηρεάζει άμεσα τις προμήθειες τροφίμων. Τα νέα για μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε να αποδεσμευθούν οι εξαγωγές σιτηρών, είναι ευπρόσδεκτα. Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμη να υποθέσουμε ότι οι εμπορικοί δρόμοι θα ανοίξουν πλήρως. Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν αθροιστικά σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού. Οι τιμές του σιταριού αυξάνονται, ενώ το ηλιέλαιο, το κρέας, τα πουλερικά και άλλα βασικά προϊόντα έχουν επίσης εμφανίσει εκτίναξη στις τιμές τους λόγω ακριβότερων καυσίμων και λιπασμάτων. Ο δείκτης τιμών τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος καταγράφει τις επιπτώσεις του πολέμου και των διαταραχών του εφοδιασμού, έφτασε πρόσφατα στο ιστορικό υψηλό των 156 μονάδων, από τις 103 το 2020.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 869 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ζουν σε συνθήκες πείνας.

Η ανησυχητική οικονομική και πολιτική κρίση στη Σρι Λάνκα δείχνει τι μπορεί να συμβεί αλλού και είναι απίθανο να είναι η τελευταία χώρα που θα αντιμετωπίσει οικονομικές και κυβερνητικές ταραχές.

Καθώς οι πλούσιοι στη Δύση γκρινιάζουν, οι κυβερνήσεις στις φτωχότερες χώρες αντιδρούν θέτοντας περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας. Σημειώνει σωστά ότι, ενώ ο πληθωρισμός είναι κακός για όλους, οι φτωχότεροι ξόδευαν ήδη τουλάχιστον το μισό του εισοδήματός τους σε τρόφιμα. Εχουν δραματικά λίγα περιθώρια να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών πριν πεινάσουν και τα παιδιά τους αντιμετωπίσουν υποσιτισμό. Η Oxfam εκτιμά ότι έως και 323 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας. Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι 869 εκατομμύρια την αντιμετωπίζουν ήδη. Τον Ιούνιο, η ομάδα των «Επτά» με επικεφαλής τις ΗΠΑ υποσχέθηκε 4,5 δισ. δολάρια για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της διαφαινόμενης έλλειψης τροφίμων. Η επισιτιστική κρίση απαιτεί ταχεία δράση και πόρους τουλάχιστον 22 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Λοιπόν, τι πρέπει να γίνει; Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι περιφερειακές πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης στην Ασία, στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική θα πρέπει να είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση της κρίσης τροφίμων και καυσίμων και να είναι εξοπλισμένες ώστε να παρέμβουν επειγόντως.

Πιστεύουμε ότι η απάντηση δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ τον Οκτώβριο. Η ηγεσία αυτών και άλλων πυλώνων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος πρέπει να εξουσιοδοτηθεί και να δράσει τώρα. Πρώτον, θα πρέπει να παρακολουθούν τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση από το χρέος και τα ακριβά τρόφιμα. Δεύτερον, θα πρέπει να ανακατευθύνουν τους υπάρχοντες και πρόσθετους πολλαπλών φορέων πόρους. Τρίτον, οι ηγέτες των οποίων οι χώρες βρίσκονται σε κρίση ή τείνουν προς τα εκεί θα πρέπει να λάβουν πολλαπλή υποστήριξη. Τέλος, τα δημόσια και ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση και να είναι πρόθυμα να περικόπτουν το χρέος τους για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή