H πανδημία αύξησε κοινωνικές ανισότητες και φτώχεια στην Ελλάδα

H πανδημία αύξησε κοινωνικές ανισότητες και φτώχεια στην Ελλάδα

Περισσότερους φτωχούς και μεγαλύτερες οικονομικές και κατ’ επέκταση κοινωνικές ανισότητες άφησε πίσω της η πανδημία στην Ελλάδα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερους φτωχούς και μεγαλύτερες οικονομικές και κατ’ επέκταση κοινωνικές ανισότητες άφησε πίσω της η πανδημία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), καταγράφεται αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας για πρώτη φορά από το 2012 και μάλιστα μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικής ανισότητας για πρώτη φορά από το 2016.

Αν μη τι άλλο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν τα εξής: Πρώτον, ότι εκτός από τις ανθρώπινες ζωές οι απώλειες ήταν και παραμένουν σημαντικές σε οικονομικό επίπεδο, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει ορατές και πλήρως μετρήσιμες οι επιπτώσεις της νέας κρίσης που ζούμε, της κρίσης πληθωρισμού, και, δεύτερον, ότι η αύξηση των φτωχών νοικοκυριών και των ανισοτήτων θα ήταν προφανώς πολύ μεγαλύτερη εάν δεν είχαν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την COVID-19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2020) το 19,6% του πληθυσμού της χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις), έναντι ποσοστού 17,7% το 2020. Ο δείκτης αυτός, που κατά το έτος 2005 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2004) ανερχόταν στο 19,6%, σημείωσε αυξητική πορεία έως το έτος 2012, όπου εκτιμήθηκε στο 23,1%, ενώ άρχισε να μειώνεται από το έτος 2014. Εάν δεν συμπεριληφθούν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, το ποσοστό του πληθυσμού που βρέθηκε σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό το 2021 με βάση τον αναθεωρημένο ορισμό ανήλθε στο 28,3%, περίπου δηλαδή 3 εκατ. άνθρωποι, από 27,4% το 2020. Πρόκειται, μάλιστα, για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφεται στην Ε.Ε. για τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με πρώτη τη Βουλγαρία (31,7%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2020) το 19,6% του πληθυσμού της χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τουλάχιστον επτά από έναν κατάλογο δεκατριών αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή που υφίσταται σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαμορφώθηκε το 2021 στο 13,9%. Ενδεικτικά, το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιοί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 28,5% για το σύνολο του πληθυσμού, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 42,7% για τα φτωχά νοικοκυριά. Επιπλέον, το 48,6% των νοικοκυριών δυσκολεύεται να πληρώσει για μία εβδομάδα διακοπών, το 46,3% δύσκολα αντιμετωπίζει έκτακτες δαπάνες, ενώ το 17,5% έχει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα.

Η μείωση του εισοδήματος, απόρροια της πανδημίας, διεύρυνε και τις οικονομικές ανισότητες. Ετσι, ο δείκτης οικονομικής ανισότητας αυξήθηκε το 2021 κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 5,8. Με άλλα λόγια, το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,8 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή