Ηλεκτρικά οχήματα: Έως και 40% η επιδότηση

Ηλεκτρικά οχήματα: Έως και 40% η επιδότηση

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον 2ο κύκλο του «Κινούμαι ηλεκτρικά»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιδοτήσεις που κυμαίνονται από 30% έως 40% για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά», συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου προβλέπει:

Για την αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου από ιδιώτη, επιδότηση 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, έως του ποσού των 8.000 ευρώ, έναντι 6.000 του προηγούμενου κύκλου. Το ποσό αυξάνεται κατά 100 ευρώ εάν η αγορά συνδυαστεί και με απόσυρση παλαιάς τεχνολογίας αυτοκινήτου και κατά 500 επιπλέον ευρώ εάν εγκαταστήσει «έξυπνο» οικιακό σημείο επαναφόρτισης.

Η αγορά ελαφρών δικύκλων και τρικύκλων, τα γνωστά μηχανάκια δύο ή τριών τροχών, επιδοτείται με ποσοστό 30% και έως τα 1.300 ευρώ επί της καθαρής αξίας.

Η αγορά τρικύκλων μεταφοράς εμπορευμάτων ή και προσώπων και τετράτροχων οχημάτων (μικροαυτοκινήτων) με ποσοστό 40% και έως 3.000 ευρώ.

Η αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου με ποσοστό 40% και έως 800 ευρώ.

Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 500 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου, τρικύκλου και ποδηλάτου παρέχεται σε άτομα με αναπηρία. Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ παρέχεται και σε νέους έως 29 ετών για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή μικροαυτοκινήτου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Για γονείς τουλάχιστον τριών εξαρτώμενων τέκνων παρέχεται επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων, τρικύκλων, μικροαυτοκινήτων και ποδηλάτων. Για την αγορά αυτοκινήτου παρέχεται επιδότηση 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, από το 3ο και άνω, με ανώτατο ποσό τις 4.000 ευρώ.

Με ποσοστό 30% επί της λιανικής προ φόρων τιμής και μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ επιδοτείται η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου επιβατικού ή και επαγγελματικού μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους για τις επιχειρήσεις. Ο μέγιστος αριθμός είναι 20 αυτοκίνητα. Από το 21ο και πάνω η επιδότηση περιορίζεται στο 20% επί της λιανικής προ φόρων τιμής και σε 6.000 ευρώ το μέγιστο ποσό επιδότησης.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν ΑΦΜ, όπως επίσης και όλες οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα (πλην ΝΠΔΔ), κάθε μορφής και κάθε μεγέθους που διαθέτουν έδρα ή και υποκατάστημα εντός της ελληνικής επικρατείας.

Οι δαπάνες του προγράμματος είναι επιλέξιμες εφόσον έχουν γίνει από την 1η Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή οποιοσδήποτε έχει αγοράσει ή παραγγείλει ηλεκτρικό όχημα από αυτή την ημερομηνία και μετά έχει τη δυνατότητα να υπαχθεί στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στον πρώτο κύκλο του προγράμματος υποβλήθηκαν συνολικά 18.905 αιτήσεις σε χρονικό διάστημα 16 μηνών. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων από μόλις 500 το 2019, μέσα στο πρώτο μισό του 2022 έχουν εκτιναχθεί στις 8.000. Η πρωτοβουλία «Κινούμαι ηλεκτρικά» αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως περιγράφεται στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.

«Με αυτή την πρωτοβουλία μας κάνουμε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων μας, που θυμίζω ότι είναι η μείωση εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030, κατά 80% το 2040 και η κλιματική ουδετερότητα το 2050 σε σχέση με το 1990. Το πρόγραμμα “Κινούμαι ηλεκτρικά” είναι ακόμη μια απόδειξη της οικολογικής ευαισθησίας της κυβέρνησής μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες, όπως έγινε και με προηγούμενες πρωτοβουλίες μας, σαν το “Εξοικονομώ 2021”, το “Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή”», τόνισε ο κ. Σκρέκας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή