Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

Στις 839,52 μονάδες, με κέρδη 0,56% και ώθηση από τις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ανάσα μακριά από τις 840 μονάδες βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπεραποδίδοντας σε σχέση με πολλές διεθνείς αγορές, όπου το κλίμα ήταν επιφυλακτικό έπειτα και από τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, ενισχύοντας τους φόβους ότι βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Το ριμπάουντ του τραπεζικού δείκτη, σε συνδυασμό με επιλεκτικές κινήσεις σε blue chips έχουν επαναφέρει την ανοδική διάθεση στο Χ.Α., επομένως «κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη αποτελεί χωρίς αμφιβολία ο τραπεζικός κλάδος, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,56% και έκλεισε στις 839,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,54 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 2.022,64 μονάδες, ενώ με οριακή άνοδο 0,18% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.360,74 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Σαράντης και ΔΕΗ με άνοδο 23,18% και 3,09% αντίστοιχα και ακολούθησε με κέρδη 2,15% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ άνω του 1% διαμορφώθηκε η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 2% σημείωσε η Ελλάκτωρ και άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Jumbo και Lamda Development.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,54 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε και πάλι, σημειώνοντας άνοδο 1,17% στις 514,01 μονάδες, χάρη στην άνοδο κατά 2,92% της Eurobank και κατά 2,60% της Πειραιώς, τη στιγμή που η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,28% και η Εθνική Τράπεζα έκλεισε αμετάβλητη στα 3,0240 ευρώ.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο Γενικός Δείκτης κινείται νωχελικά και χάνει σχεδόν το 6% της αξίας του για το 2022, έναντι απωλειών 17,5% για τον γερμανικό DAX, 23% για τον ιταλικό FTSEMIB, 26% για τον Nasdaq και 18% για τον S&P. «Παρατηρούμε πως το ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται περισσότερο αμυντικά στην παρούσα φάση περιμένοντας τις εξελίξεις», επισημαίνει ο αναλυτής. Η ζώνη των 850 μονάδων είναι η κύρια αντίσταση, που σίγουρα χωρίς τη βοήθεια του τραπεζικού δείκτη είναι δύσκολο να δοκιμαστούν, πόσο μάλλον να διασπαστούν».

Πάντως, μετά την Axia Research και η JP Morgan δηλώνει αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, έπειτα και από τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου τα οποία ξεκινούν σήμερα (Eurobank και Εθνική Τράπεζα) και ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα (Alpha Bank και Πειραιώς). Βασικό στοιχείο και ορόσημο αποτελεί, σύμφωνα με τους οίκους, η επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE για το σύνολο του κλάδου αυτό το τρίμηνο.

Πιο αναλυτικά, η JP Morgan προβλέπει ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες λόγω της υψηλής νέας δανειοδοτικής δραστηριότητας και του ακόμη ευνοϊκού περιβάλλοντος κινδύνου, αντανακλώντας σε γενικές γραμμές τις τάσεις από το α΄ τρίμηνο. Με χαμηλό σχηματισμό νέων NPE και τη δρομολόγηση των πωλήσεων των εναπομεινάντων χαρτοφυλακίων NPE από την Alpha και την Πειραιώς, αυτό το τρίμηνο θα οδηγήσει, όπως τονίζει, και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να σημειώσουν μονοψήφιο δείκτη NPE για πρώτη φορά από το 2009, αν και η ενίσχυση των κεφαλαίων αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Αν και η μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι λιγότερο βέβαιη, λόγω των κινδύνων ύφεσης στην Ευρώπη, η JMP αναμένει ότι το μήνυμα από τις διοικήσεις θα είναι μεν προσεκτικό αλλά θα αντανακλά και τους ούριους ανέμους που συνεχίζει να απολαμβάνει η ελληνική οικονομία, όπως η υψηλή καταναλωτική δραστηριότητα, η μέχρι στιγμής πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν και η επιταχυνόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή