Άρθρο του Ν. Αυλώνα στην «Κ»: Δέσμευση για μείωση εκπομπών ρύπων (Κ)

Άρθρο του Ν. Αυλώνα στην «Κ»: Δέσμευση για μείωση εκπομπών ρύπων (Κ)

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση της περιόδου που διανύουμε

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση της περιόδου που διανύουμε. Σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε, η μείωση χρήσης της ενέργειας συμβάλλει άμεσα και στη μείωση εκπομπών ρύπων, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε εντατικά τη μείωση των εκπομπών ακόμα και όταν η ενεργειακή κρίση θα είναι παρελθόν. Γι’ αυτό και στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) κάθε έθνος δεσμεύεται στον καθορισμό και στην προετοιμασία εθνικής στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Η εθνική αυτή στρατηγική μετουσιώνεται μέσω της εθνικής καθορισμένης συνεισφοράς (NDC), κατά την οποία επικοινωνείται ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών άνθρακα και οι δράσεις που θα ληφθούν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Σε εθνικό επίπεδο στρατηγικός σύμμαχος κάθε κυβέρνησης οφείλουν να είναι και οι επιχειρήσεις. Καθώς η πίεση προς τις εταιρείες να λάβουν μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή ολοένα και αυξάνεται, ανάλογη είναι και η αύξηση των εταιρειών που συμπορεύονται σε αυτή την προσπάθεια θέτοντας φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη μειωμένων ρύπων, με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας Science Based Targets (SBT). Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το SBT, το 2021 αναφορικά με την κλιμάκωση της παγκόσμιας κινητοποίησης των επιχειρήσεων για την κλιματική αλλαγή, 2.200 εταιρείες (που εκπροσωπούν πάνω από το 1/3 της κεφαλαιοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας – 38 τρισ. δολάρια) έχουν ήδη εγκρίνει ή προχωρήσει σε ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν και για μια εταιρεία ο καθορισμός μηδενικών στόχων (net-zero) σε συνδυασμό με τη δέσμευσή της για μείωση του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5° C είναι ζωτικής σημασίας στον αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετός. Είναι απαραίτητο να έχει ενσωματώσει στη στρατηγική της συγκεκριμένο πλάνο δράσης, να παρακολουθεί στενά τις επιμέρους διαδικασίες και να ενημερώνει για την πρόοδο με τη δέουσα διαφάνεια. Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο κατηγορήθηκαν ότι υπερβάλλουν στις αναφορές τους για τα αποτελέσματα που έχουν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για το κλίμα, στην έκθεση που δημοσίευσε το NewClimate Institute and Carbon Market Watch στις αρχές του 2022. Η έκθεση έχει βάλει κάτω από το μικροσκόπιο 25 πολυεθνικές εταιρείες σχετικά με τη διαφάνεια αλλά και τη συνέπεια των στοιχείων που παραθέτουν για τις δράσεις που υλοποιούν για το κλίμα. Εταιρείες όπως Amazon, Google και Volkswagen διαπιστώνει ότι έχουν χαμηλή επίδραση στους μηδενικούς στόχους.

Η πίεση που δέχονται οι εταιρείες για ανάληψη δράσης σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και την κλιματική ουδετερότητα είναι πολύ αυξημένη πλέον, και αρκετές φορές οι στόχοι τους και τα αποτελέσματα που παρουσιάζουν στερούνται πραγματικής ουσίας. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες που αναγνωρίζονται για τον ηγετικό τους ρόλο στις δράσεις για το κλίμα, όπως η Maersk και η Deutsche Post για να αναφέρουμε ενδεικτικά δύο, που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες απαλλαγής από τις εκπομπές ρύπων στον τομέα των μεταφορών και των logistics.

Η ανάληψη δράσης για το κλίμα αυξάνει την ανθεκτικότητα των επιχει- ρήσεων, οι οποίες γίνονται ακόμη πιο ανταγωνιστικές.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντείνουν και αυτές τις προσπάθειές τους στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά εξακολουθούν να μη διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους και τη δέσμευση, μια και θεωρούν ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες πρέπει πρώτα να το πράξουν.

Στην πραγματικότητα όμως η ανάληψη δράσης για το κλίμα αυξάνει των ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες γίνονται ακόμη πιο ανταγωνιστικές και έχοντας καλύτερη πρόσβαση στις δανειοδοτήσεις από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς θα βγουν κερδισμένες.

* Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας (CSE), επισκέπτης καθηγητήςστο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (IMBA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή