Στασιμοπληθωρισμός, μια διαφαινόμενη απειλή για την Ελλάδα

Στασιμοπληθωρισμός, μια διαφαινόμενη απειλή για την Ελλάδα

Πολύ δύσκολη φαίνεται η πρόβλεψη για το αν η χώρα μας κινδυνεύει στο άμεσο μέλλον

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα των μελών του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων δεν ρισκάρει τη διατύπωση πρόβλεψης ως προς το κατά πόσο είναι πιθανό η χώρα μας να εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού εντός των προσεχών μηνών.

Ενώ διεθνώς η συζήτηση για την απειλή του στασιμοπληθωρισμού –της ανορθόδοξης δηλαδή συνύπαρξης ύφεσης και υψηλής ανεργίας από τη μία πλευρά και υψηλού πληθωρισμού από την άλλη– αποκτά το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη ένταση, στην Ελλάδα προς το παρόν ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να συνοδεύεται από τα υπόλοιπα δύο συστατικά αυτού του επικίνδυνου μείγματος. Αντιθέτως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 12,5% έναντι 15,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη (η μάλλον μετριοπαθής Κομισιόν μιλάει για 4% το 2022) φέρνουν τη χώρα μας να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Στασιμοπληθωρισμός, μια διαφαινόμενη απειλή για την Ελλάδα-1

Στην ερώτηση του Πάνελ για τον Ιούλιο απάντησαν συνολικά 26 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Από αυτούς, το 27% θεωρεί μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο ενός παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού στη χώρα μας εντός των προσεχών μηνών, έναντι του 31% που τον θεωρεί πιθανό. Ενα εντυπωσιακό 42% των απαντησάντων τοποθετήθηκε μεταξύ των δύο επιλογών. Στα σχόλιά τους, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων υπογραμμίζουν ακριβώς την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει σήμερα το διεθνές περιβάλλον. Οπως επισημαίνεται, είναι δεδομένο ότι τα επιτόκια πρόκειται να ανεβούν στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως επίσης δεδομένη είναι και η θετική πορεία του τουρισμού, των επενδύσεων και των κρατικών εσόδων φέτος στη χώρα. Αντιθέτως, μικρότερος ή μεγαλύτερος βαθμός αβεβαιότητας χαρακτηρίζει τον βαθμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι αυτή φαίνεται να είναι μικρότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις προοπτικές αποκατάστασης των εφοδιαστικών αλυσίδων σιτηρών από την Ουκρανία, αλλά και τις εξελίξεις στην πανδημία.

Με τόσο πολλές και τόσο σημαντικές παραμέτρους ανοιχτές, κάθε πρόβλεψη, ακόμη και για το σχετικά εγγύς μέλλον, καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων. 

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδρεύουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγητικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ, στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, kefim.org. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή