Συντάξεις: Πώς να αναγνωρίσετε πρόσθετα χρόνια ασφάλισης

Συντάξεις: Πώς να αναγνωρίσετε πρόσθετα χρόνια ασφάλισης

Ανοιξε για τους μη μισθωτούς η σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ – Οι προϋποθέσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για τη σύνταξη χιλιάδων ασφαλισμένων που βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης ανοίγουν δύο εγκύκλιοι του ΕΦΚΑ που δίνουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου με προαιρετική ασφάλιση ή με εξαγορά πλασματικών ετών.

Μάλιστα, η μία παρέμβαση έρχεται με καθυστέρηση πολλών ετών, καθώς στην πράξη αφορά την ενεργοποίηση της απαιτούμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα μπορούν να υποβάλλουν εφεξής σχετική αίτηση οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που επιθυμούν να συνεχιστεί η ασφάλισή τους ώστε να συνταξιοδοτηθούν. Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προβλέφθηκε στον νόμο Κατρούγκαλου, όμως δεν είχε μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί καθώς δεν υπήρχε το απαιτούμενο λογισμικό.

Ετσι, οι ασφαλισμένοι ήταν υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τις κατά τόπους οργανικές μονάδες και να ταλαιπωρούνται προκειμένου να υποβάλουν σχετικό αίτημα. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, είχε προβλεφθεί και δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Πλέον η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr με χρήση κωδικών Taxisnet. Αφορά μόνο μη μισθωτούς (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) με στόχο τη διευκόλυνσή τους, εφόσον βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και χρειάζονται πρόσθετο χρόνο ασφάλισης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική αίτηση είναι ο ενδιαφερόμενος να είχε τελευταία ασφάλιση με την ιδιότητα του μη μισθωτού, να έχει διακόψει την ασφάλισή του και να επιθυμεί να τη συνεχίσει προαιρετικά σε κλάδο κύριας σύνταξης και ασθένειας και επικουρικής ασφάλισης.

Να σημειωθεί ότι με πρόσφατες ρυθμίσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας για ταχεία απονομή σύνταξης, δίνονται δύο δυνατότητες σε όσους ασφαλισμένους δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη.

Η μία από αυτές αφορά όχι μόνο τους μη μισθωτούς αλλά και τους μισθωτούς, ώστε να έχουν δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, για χρονικό διάστημα έως 3 έτη, μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Αρκεί να έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας ή για 20 μήνες εντός ημερολογιακής περιόδου 5 ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Επίσης, ισχύει για ασφαλισμένους πρώην φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής για τους δικαιούχους είναι:

Η νέα υπηρεσία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr με χρήση κωδικών Taxisnet.

– Να έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

– Να έχουν ασφαλισθεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας όσον αφορά τους μισθωτούς ή 20 μήνες όσον αφορά τους μη μισθωτούς εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

– Να έχουν διακόψει την ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ.

Με την ίδια εγκύκλιο, τέλος, σε εφαρμογή πρόσφατης διάταξης του υπουργείου Εργασίας ορίζεται ότι όσοι ασφαλισμένοι έως 31 Δεκεμβρίου 2022 συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης ή 6 μήνες προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

Η εξαγορά πλασματικού χρόνου γίνεται με εφάπαξ καταβολή των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, με βάση το ισχύον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Οι δικαιούχοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν πραγματοποιήσει συνολικά από 4.350 έως 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης, αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους π. φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, να έχουν διακόψει οριστικά την απασχόλησή τους και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση και να μην έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή