Σε χαμηλό πενταετίας το καταναλωτικό κλίμα

Σε χαμηλό πενταετίας το καταναλωτικό κλίμα

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 5 ετών βρέθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που μετράει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 5 ετών βρέθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που μετράει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση να μη φαίνονται ικανά να διαλύσουν την αβεβαιότητα που υπάρχει στα νοικοκυριά κυρίως για τον επερχόμενο χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και μεταξύ των επιχειρήσεων επικρατεί απαισιοδοξία, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες να υποχωρούν σε κατασκευές και μεταποίηση και να βελτιώνονται ελαφρώς σε λιανεμπόριο και υπηρεσίες, κυρίως λόγω της θετικής επίδρασης της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -55,3 μονάδες (από -52,5 μονάδες τον Ιούνιο), επίπεδο πολύ χαμηλότερο εκείνου πριν από ένα χρόνο (-31,4 μονάδες τον Ιούλιο του 2021). Το 74% θεωρεί ότι έχει επιδεινωθεί η οικονομική του κατάσταση τους τελευταίους 12 μήνες, το 68% αναμένει περαιτέρω επιδείνωση το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ το 78% εκτιμά ότι και η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή