«Καμπανάκι» ύφεσης η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

«Καμπανάκι» ύφεσης η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Κάτω από το όριο των 50 μονάδων υποχώρησε τον Ιούλιο ο δείκτης PMI

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από το φράγμα των 50 μονάδων, το οποίο υποδηλώνει ύφεση, υποχώρησε τον Ιούλιο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, γνωστός ως δείκτης PMI, καθώς καταγράφηκε υποχώρηση της παραγωγής και ακόμη χειρότερα μείωση των παραγγελιών τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό. Αν και η S&P Global που καταρτίζει τον εν λόγω δείκτη εξακολουθεί να διατηρεί θετικό το πρόσημο για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα όσον αφορά το σύνολο του τρέχοντος έτους, με την πρόβλεψη να είναι ελαφρώς αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σύγκριση με αυτή που είχε κάνει τον Μάιο, τα μηνύματα από τον κλάδο της μεταποίησης είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, δεδομένου μάλιστα ότι ο PMI θεωρείται ένας πρόδρομος δείκτης για την πορεία της οικονομίας συνολικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η S&P Global, ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Ιούλιο στις 49,1 μονάδες από τις 51,1 μονάδες τον Ιούνιο. H τιμή αυτή μάλιστα είναι μικρότερη και από αυτή που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2021 (49,4 μονάδες), την τελευταία φορά που ο δείκτης PMI υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες, εξέλιξη όμως που σχετιζόταν με την πανδημία η οποία βρισκόταν ακόμη σε έξαρση, και τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες υπήρχε αναστολή μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται ότι στη συνέχεια της περυσινής χρονιάς η ελληνική μεταποίηση είχε διαγράψει έντονη ανοδική πορεία, σημειώνοντας διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης τόσο από άποψη παραγωγής όσο και από άποψη τζίρου.

Πέραν της μείωσης παραγωγής, ο δείκτης PMI καταγράφει και υποχώρηση των παραγγελιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό.

Η υποχώρηση της παραγωγής για δεύτερο συνεχή μήνα συνέβαλε στη συνολική πτώση. Η μείωση της παραγωγής επιταχύνθηκε με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τα τέλη του 2020, καθώς οι επιχειρήσεις δήλωσαν ότι οι χαμηλότερες εισροές νέων παραγγελιών και οι δύσκολες συνθήκες ζήτησης οδήγησαν σε μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής. Οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν απότομα τον Ιούλιο, σε έντονη αντίθεση με την ισχυρή αύξηση που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους. Ο ρυθμός συρρίκνωσης αυξήθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς οι επιχειρήσεις υπογράμμισαν ότι οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις μείωσαν την αγοραστική ικανότητα των πελατών. Παράλληλα, η ζήτηση των πελατών από το εξωτερικό σημείωσε περαιτέρω υποχώρηση. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενάμισι έτους.

Το πιο ανησυχητικό ίσως στοιχείο είναι αυτό που αφορά τη μη πραγματοποίηση προσλήψεων ή ακόμη χειρότερα τη μείωση προσωπικού στον κλάδο της μεταποίησης, με την ανάλυση της S & P Global να κάνει λόγο για πλεονάζον προσωπικό. Η απασχόληση συνολικά στον κλάδο της μεταποίησης αυξήθηκε, αν και οριακά, με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2021. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες ανέφεραν μείωση στον αριθμό των εργαζομένων, κάτι που σημαίνει είτε απολύσεις είτε μη προσλήψεις κυρίως στην περίπτωση εποχικού προσωπικού.

Υπάρχουν, πάντως, και δύο θετικά στοιχεία, με το πρώτο ειδικά να είναι άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει και το δεύτερο να είναι αρκετά παρακινδυνευμένο. Συγκεκριμένα, το ένα θετικό στοιχείο είναι ότι υποχώρησε ο ρυθμός αύξησης του κόστους. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέο γύρο ανατιμήσεων. Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι τον Ιούλιο βελτιώθηκαν οι προσδοκίες για την παραγωγή όσον αφορά το 2023. Εάν, ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχισθεί για πολύ ακόμη και υπάρχει νέα έξαρση της πανδημίας, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια γενικευμένη ύφεση που θα προκαλέσει συρρίκνωση της παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή