Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο δανείων 75 ξενοδοχείων

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο δανείων 75 ξενοδοχείων

Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το χαρτοφυλάκιο δανείων ξενοδοχειακών ακινήτων που βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις, το οποίο εκποιεί μέσω διαδικασίας ανταγωνιστικών προσφορών η Intrum.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το χαρτοφυλάκιο δανείων ξενοδοχειακών ακινήτων που βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις, το οποίο εκποιεί μέσω διαδικασίας ανταγωνιστικών προσφορών η Intrum. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, σχήματα υπό την Bain Capital, το αμερικανικό fund Apollo, όπως και κοινοπραξία του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (Smerc) και του ομίλου Θ. Λασκαρίδη που φέρεται να συνεργάζεται με τον ισραηλινό ξενοδοχειακό όμιλο Brown Hotels. Οι εν λόγω υποψήφιοι, όπως έχει αναφέρει η «Κ», διεκδικούν δάνεια ονομαστικής αξίας της τάξεως των 290 εκατ. ευρώ που αφορούν 75 ξενοδοχεία, αν και έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενδέχεται για διάφορους λόγους ο αριθμός τους να έχει περιοριστεί σε 70. Το συγκεκριμένο πακέτο, το οποίο σύμφωνα με κύκλους της αγοράς εκτιμάται ότι θα αλλάξει χέρια σε τίμημα όχι υψηλότερο του 20% έως 30% της ονομαστικής αξίας των δανείων, ήτοι πέριξ των 150 εκατομμυρίων, θα αποτελέσει και τεστ για το επενδυτικό κλίμα στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος οψίμως ανακάμπτει δυναμικά.

Τα μεγαλύτερα από τα 75 ξενοδοχεία του υπό εκποίηση χαρτοφυλακίου περιλαμβάνουν μονάδες πέντε αστέρων στο Ηράκλειο της Κρήτης, με αξία εκτίμησης 17,1 εκατ. ευρώ, τεσσάρων αστέρων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, αξίας 12,2 εκατ. ευρώ, πέντε αστέρων στα Καρδάμαινα της Κω (11,1 εκατ.), πέντε αστέρων στην Αλεξανδρούπολη και τεσσάρων αστέρων στη Σκιάθο (9 εκατ. ευρώ). Τα περιουσιακά στοιχεία που εκποιούνται περιλαμβάνουν ακόμη ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων στα Χανιά (8,2 εκατ. ευρώ), πέντε αστέρων στον Βόλο (7,7 εκατ. ευρώ), τεσσάρων αστέρων στη Χίο (7,2 εκατ. ευρώ) και πέντε αστέρων στη Θάσο (7,5 εκατ. ευρώ), όπως και οικιστικό ακίνητο στο Λαύριο με αξία εκτίμησης 6,5 εκατ. ευρώ.

Τα μισά περίπου βρίσκονται σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες.

Εν γένει τα μισά περίπου από τα 75 ξενοδοχεία βρίσκονται σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες. Ωστόσο, περιλαμβάνονται και ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, κάποιες σε πόλεις αλλά και λίγες σε ορεινούς και μη παραθαλάσσιους προορισμούς. Αθροιστικά έχουν πάνω από 4.000 δωμάτια, που σημαίνει πως κατά μέσον όρο είναι ξενοδοχεία 50 κλειδιών το καθένα, όμως υπάρχουν και τουλάχιστον 10 μεγαλύτερες μονάδες με δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων. Πρόκειται για ξενοδοχεία με καταγγελμένα δάνεια και τα 6 στα 10 είναι πέντε και τεσσάρων αστέρων. Τα περισσότερα πάντως χρήζουν εκτενών ανακαινίσεων.

Η δυναμική του ελληνικού κλάδου της φιλοξενίας έχει προσελκύσει τα προηγούμενα χρόνια έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων να είναι από τις πρώτες που ανέκαμψαν στα προ της κρίσης χρέους επίπεδα και μάλιστα ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2010. Εκτοτε, η συνεχής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και των υποδομών έχει μετατοπίσει την τοποθέτηση του ελληνικού τουρισμού στις διεθνείς αγορές σε υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα, με αποτέλεσμα η χώρα να ανταγωνίζεται πλέον ευθέως την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και όχι χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή