Έργα Ταμείου Ανάκαμψης: «Καμπανάκι» από Bank of America

Έργα Ταμείου Ανάκαμψης: «Καμπανάκι» από Bank of America

H ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση θέτουν σοβαρούς κινδύνους στην τήρηση των δεσμεύσεων των χωρών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως προειδοποιεί η Bank of America

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση θέτουν σοβαρούς κινδύνους στην τήρηση των δεσμεύσεων των χωρών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως προειδοποιεί η Bank of America. Εκτός από τους κινδύνους εφαρμογής που σχετίζονται με το ανεπαρκές ιστορικό απορρόφησης κονδυλίων της Ε.Ε., νέες απειλές για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης έχουν επίσης προκύψει από το τρέχον μακροοικονομικό πλαίσιο, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιβραδυνθεί από το β΄ εξάμηνο του 2022, λόγω των πολλών αντίθετων ανέμων που επηρεάζουν τη δραστηριότητα – κρίση ενέργειας, συνεχής πίεση των τιμών, πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.

Τα έργα και οι επενδύσεις με βάση τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάστηκαν όταν οι τιμές και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά ήταν πολύ διαφορετικά από το πώς είναι σήμερα, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα. Η αύξηση του κόστους των δημόσιων έργων και οι καθυστερήσεις από την πλευρά της προσφοράς ενδέχεται να εκτροχιάσουν την υλοποίηση των επενδύσεων. Για παράδειγμα, αναφέρει η BofA, οι επενδύσεις στις μεταφορές και στις κατασκευές –για τις οποίες προορίζονται το 18% και το 8% των συνολικών κονδυλίων της Ε.Ε. αντίστοιχα– θα μπορούσαν «απειληθούν» λόγω του υψηλότερου κόστους από το αρχικά αναμενόμενο.

Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση ενδέχεται να εκτροχιάσουν την υλοποίηση των επενδύσεων.

Ενας επιπλέον κίνδυνος πηγάζει από τη μεγάλη έκθεση συγκεκριμένων τομέων στην ενέργεια. Ενα σενάριο με δελτίο φυσικού αερίου τον χειμώνα παραμένει ο κύριος κίνδυνος για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης και θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και για την επίτευξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ορισμένοι από τους τομείς στους οποίους επικεντρώνονται περισσότερο τα εθνικά σχέδια είναι ιδιαίτερα εξαρτώμενοι από την ενέργεια, επομένως είναι ευάλωτοι σε κλυδωνισμούς στον ενεργειακό εφοδιασμό. Ενα σενάριο ελλείψεων στην ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα σε ό,τι αφορά την απορρόφηση και τη χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε. για τα έργα που έχουν συναφθεί σε αυτούς τους ευάλωτους τομείς.

Η BofΑ υπογραμμίζει παράλληλα πως το τρέχον οικονομικό περιβάλλον κάνει πολύ πιο δύσκολη πλέον και την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Τα σχέδια ανάκαμψης των κρατών-μελών διαφέρουν αρκετά ως προς το μερίδιο των άμεσων κρατικών επενδύσεων ή των μεταβιβάσεων κεφαλαίων. Η Ισπανία, η Γερμανία και η Ελλάδα δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη στήριξη του Δημοσίου για ιδιωτικές επενδύσεις παρά για άμεσες κρατικές κεφαλαιουχικές δαπάνες. Ενώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να ενισχύσει την όρεξη για ιδιωτικές επενδύσεις μέσω φθηνών δανείων, για παράδειγμα, ο κίνδυνος υποτονικής ζήτησης του ιδιωτικού τομέα είναι σημαντικός. Η τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό δείχνει ότι η ζήτηση για δάνεια που σχετίζονται με κεφαλαιουχικές δαπάνες ήταν ιδιαίτερα υποτονική το περασμένο τρίμηνο. Συνεπώς, όπως προειδοποιεί η BofA, η μειωμένη όρεξη από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να μειώσει τη διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για εκείνα τα κράτη-μέλη που χρησιμοποιούν τα κεφάλαια αυτά για να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις, και να καταστήσει δυσκολότερη έτσι την εκπλήρωση των εθνικών στόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή