Κικίλιας: Ρεκόρ τον Ιούνιο με πάνω από 3,4 εκατ. αφίξεις τουριστών

Κικίλιας: Ρεκόρ τον Ιούνιο με πάνω από 3,4 εκατ. αφίξεις τουριστών

Για απόλυτο comeback της Αθήνας έκανε λόγο ο υπουργός Τουρισμού: «Όλος ο κόσμος ψηφίζει Ελλάδα».

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 3.481.000 ανήλθαν τον Ιούνιο οι αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στα αεροδρόμια της Fraport, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Οι αφίξεις φέτος τον Ιούνιο καταγράφουν πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα (1.198.000), ενώ είναι οριακά αυξημένες και συγκριτικά με τον Ιούνιο του «ανέφελου» 2019 (3.477.900).

Στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Ο κ. Κικίλιας επιβεβαίωσε ότι παρά τις πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις που αντιμετωπίζει και η χώρα μας, η εικόνα από τουριστικές ροές και τα ταξιδιωτικά έσοδα κρίνεται πολύ ικανοποιητική, γεγονός που εδράζεται στο σχεδιασμό που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού με πρωταρχικούς στόχους την επιμήκυνση της περιόδου, αλλά και την προσέλκυση ταξιδιωτών που δαπανούν μεγάλα ποσά στις διακοπές τους, έτσι ώστε ενισχυθεί η εθνική οικονομία και να έρχεται για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα «ζεστό χρήμα» στη μέση ελληνική οικογένεια.

«Ζούμε σε μια παγκόσμια κρίση και θα συνεχίσω να το λέω γιατί κάποιοι θεωρούν ότι αυτό το οποίο γίνεται φέτος είναι business as usual. Δεν είναι καθόλου έτσι, είναι προϊόν πολύ σκληρής δουλειάς, πολύ σημαντικής στρατηγικής και συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, σχετικά με τις προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι ο ένας στόχος, να ξεκινήσει νωρίτερα η φετινή σεζόν, επιτεύχθηκε και τώρα ο επόμενος είναι η προσέλευση ταξιδιωτών να επεκταθεί μέχρι και τις αρχές χειμώνα.

«Ευελπιστούμε ότι η φετινή σεζόν θα τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2022 και γι΄ αυτό ετοιμάζουμε πολλαπλές εκπλήξεις και ευκαιρίες στην Ελλάδα για τους φίλους μας τους Βορειοευρωπαίους. Κι όταν λέω για τους Βορειοευρωπαίους, δεν εννοώ μόνο τους Γερμανούς. Εννοώ και τους Νορβηγούς, τους Σουηδούς, τους Φιλανδούς, τους Αυστριακούς, όλες τις σκανδιναβικές χώρες, τους Γάλλους ενδεχομένως. Υπάρχει η τρίτη και η τέταρτη ηλικία, υπάρχουν συνταξιούχοι. Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση δυστυχώς είναι εδώ και το κλίμα στη Βόρεια Ευρώπη είναι από τις αρχές Σεπτεμβρίου σκληρό, ψυχρό και υπάρχει τεράστια ανάγκη για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ναι, πράγματι θεωρούμε με βάση τη στρατηγική μας ότι συμφέρει πολύ περισσότερο τους βορειοευρωπαίους συνταξιούχους να είναι στην Ελλάδα το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και το Γενάρη από ότι να είναι στις χώρες τους» υπογράμμισε.

Απόλυτο comeback για την Αττική

Ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε την τουριστική ανάπτυξη που συντελείται φέτος σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και στην αντικατάσταση των Ρώσων και Ουκρανών από άλλους ταξιδιώτες των Βαλκανίων που επιτεύχθηκε με στοχευμένη στρατηγική και σχετικές συμφωνίες οι οποίες συνάφθηκαν τους περασμένους μήνες με μεγάλους tour operators και πολιτικούς παράγοντες των Βαλκανίων. Εξάλλου, η Ελλάδα αποτελεί πρώτο προορισμό για τους Σέρβους και για τους Ρουμάνους στον οδικό τουρισμό.

Μεγάλη ώθηση έχει δοθεί και στην κρουαζιέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι αυξημένη κατά 280%.

Το απόλυτο comeback αυτή την περίοδο γίνεται στην Αθήνα και στην Αττική, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια. «Χαιρόμαστε πολύ που το βλέπουμε αυτό, βέβαια είδατε και τις δηλώσεις που έκανα χθες με τη Λίνα Μενδώνη από την Ακρόπολη την οποία επισκέπτονται καθημερινά 16.000 τουρίστες», είπε.

Πολύ ισχυρή ζήτηση υπάρχει και για την Κέρκυρα, όπου οι αφίξεις των τουριστών τον Ιούλιο κατέγραψαν αύξηση 10% σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019, με 2.360 πτήσεις από την Ευρώπη (269 πτήσεις περισσότερες από το 2019). Βρετανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Πολωνοί είναι αυτοί που δείχνουν την προτίμησή τους στο όμορφο νησί ενώ οι πληρότητες αυτή την περίοδο που ξεπερνούν το 95%.

Η Αθήνα προετοιμάζεται για 1 εκατομμύριο επισκέπτες αυτή την εβδομάδα

Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στον βρετανικό Observer, ο κ. Κικίλιας αναφέρει ότι η Αθήνα προετοιμάζεται για 1 εκατομμύριο επισκέπτες αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά νησιά καταγράφουν ρεκόρ τουριστικών ροών, ενώ πολλές είναι και οι διεθνούς φήμης προσωπικότητες που επισκέπτονται τη χώρα.

«Φέτος όλος ο κόσμος ψηφίζει Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Κικίλιας και υπογραμμίζει ότι «αν και έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, μια πανδημία που είναι ακόμα μαζί μας, ενεργειακή κρίση, παγκόσμια αβεβαιότητα, πληθωρισμό, εντάσεις με την Τουρκία, οι τουρίστες εξακολουθούν να έρχονται. Οι αφίξεις σε δημοφιλή νησιά αυξήθηκαν κατά 20%».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα στοιχεία ήδη καταδεικνύουν ότι η φετινή τουριστική περίοδος στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το ρεκόρ όλων των εποχών που καταγράφηκε το 2019 με 33,1 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός 3πλάσιος από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας.

Βέβαια, η βρετανή εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι Έλληνες ξέρουν ότι τους περιμένει ένας σκληρός χειμώνας», επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο έφτασε το 11,5% με βάση την Eurostat.

Παρατίθεται, τέλος, δήλωση του οικονομολόγου Νίκου Βέττα ο οποίος σημειώνει ότι «η Ελλάδα, αν και τώρα αναπτύσσεται ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στον τουρισμό, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τεράστιες απειλές που δεν μπορούν να αγνοηθούν».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή