Alpha Bank: Κατέγραψε κέρδη 207 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Alpha Bank: Κατέγραψε κέρδη 207 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Αναθεωρείται προς τα πάνω ο στόχος για πιστωτική επέκταση στα 2,7 δισ. ευρώ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για καθαρή πιστωτική επέκταση στα 2,7 δισ. ευρώ και περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το μονοψήφιο 8,2% που επιτεύχθηκε στο τέλος του α΄ εξαμήνου, «ώστε να φτάσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, για το 2022, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου.

Με βάση τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 117,3 εκατ. ευρώ και στα 242,7 εκατ. ευρώ το εξάμηνο, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους μετά την επίπτωση των συναλλαγών από τη μείωση των κόκκινων δανείων και των εσόδων από διακοπείσες δραστηριότητες ανήλθαν σε 73 εκατ. ευρώ ή 207 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Το θετικό αποτέλεσμα αποδίδεται στο καθαρό έσοδο τόκων που αυξήθηκε κατά 6,9% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 302,7 εκατ. ευρώ, επωφελούμενο από την αύξηση των χορηγήσεων και των εσόδων χρεογράφων, ενώ σε επίπεδο 6μήνου το καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά 23,3%, επηρεαζόμενο από την εξυγίανση του ισολογισμού. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 100,7 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 6,7% σε τριμηνιαία βάση, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η ενισχυμένη επίδοση του α΄ τριμήνου οφειλόταν σε έσοδα που προέκυψαν από τη συμμετοχή της τράπεζας στη χρηματοδότηση έργων.

Alpha Bank: Κατέγραψε κέρδη 207 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο-1

Ο όμιλος πέτυχε για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στο 8,2%.

Οπως επεσήμανε ο CEO της Alpha Bank στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, η ισχυρή πιστωτική επέκταση που καταγράφηκε ήδη από το πρώτο μισό του 2022 δεν περιλαμβάνει ακόμη τη δυναμική του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο όλες οι τράπεζες «χτίζουν» τις θέσεις τους και τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν από το δ΄ τρίμηνο του έτους και μετά. Ηδη, πάντως, ο στόχος του ομίλου για 2,2 δισ. ευρώ πιστωτική επέκταση αναμένεται να υπερκαλυφθεί κατά 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, έως τα τέλη του 2022 και η καθαρή πιστωτική επέκταση θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Alpha Bank εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας καθώς, όπως είπε, η χώρα μας «καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, με ισχυρές προοπτικές απασχόλησης και θετικές εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.».

Ο όμιλος πέτυχε επίσης για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στο 8,2%, «μία συντριπτική διαφορά σε σχέση με τις αρχές του 2019, όταν ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στο 48,9%», επεσήμανε ο επικεφαλής της Alpha Bank.

Οπως τόνισε η διοίκηση της Alpha Bank, μέσα από τις τις συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν η τράπεζα ξεκαθάρισε το πιο κακό κομμάτι των NPEs και αυτό που απέμεινε στον ισολογισμό της είναι το καλύτερο τμήμα του προβληματικού χαρτοφυλακίου. Εντούτοις, όπως επεσήμανε ο CEO του ομίλου, «το ταξίδι δεν ολοκληρώθηκε αλλά έχουμε την εμπειρία και τα στρατηγικά εργαλεία για να μειώσουμε τον δείκτη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

O δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), διαμορφώθηκε σε 11,7% και η τράπεζα, σύμφωνα με τη διοίκηση, παραμένει προσηλωμένη «στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και στους στόχους για ενίσχυση της κερδοφορίας του ομίλου, την αύξηση της ενσώματης λογιστικής αξίας και των εποπτικών κεφαλαίων και την ανταμοιβή των μετόχων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή