Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 614 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 614 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Στα 500 εκατ. αυξάνει τον στόχο της φετινής οργανικής κερδοφορίας η διοίκηση

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων του επιχειρησιακού προγράμματος προανήγγειλε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ανεβάζοντας τον στόχο για την κερδοφορία στα 500 εκατ. ευρώ (από 100 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας για το 2022) και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,35 ευρώ από 0,05 ευρώ. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα κέρδη του β΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 93 εκατ. ευρώ και σε 635 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο. Τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου ανήλθαν σε 614 εκατ. ευρώ. Το προ φόρων αποτέλεσμα σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε σε κέρδη 119 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2022 και κέρδη 306 εκατ. το εξάμηνο του τρέχοντος. Τα κέρδη ανά μετοχή, προσαρμοσμένα για μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, αυξήθηκαν σε 0,21 το α΄ εξάμηνο του 2022, σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με 0,10 ευρώ το α΄ εξάμηνο 2021. Το καθαρό αποτέλεσμα μετόχων του ομίλου ανήλθε σε κέρδος 92 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2022 και 614 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,47 το α΄ εξάμηνο του 2022.

Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 614 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο-1

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, η τράπεζα στοχεύει σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 8% στο τέλος του χρόνου από 9% στο τέλος εξαμήνου –25% ένα χρόνο πριν– και δείκτη κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο έως το 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του β΄ τριμήνου το απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2022 και τα στοιχεία του β΄ τριμήνου δείχνουν αρνητική επίδοση νέων NPEs κατά 250 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους η πρόβλεψη είναι ότι δεν θα υπάρξουν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2022 – Στα 4,4 δισ. οι εκτα- μιεύσεις δανείων.

Με βάση τα αποτελέσματα 6μήνου, η τράπεζα προχώρησε σε εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4,4 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μετά τις αποπληρωμές δανείων καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,2 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2022. «Ο στόχος επιτεύχθηκε 6 μήνες νωρίτερα», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Μεγάλου και η πρόβλεψη για πιστωτική επέκταση αναθεωρείται στα 2 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

Αισιόδοξος ήταν ο επικεφαλής της Πειραιώς σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανεβάζοντας την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 6%, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του οικονομικού κύκλου σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Μετά την έξοδο από τη 10ετή οικονομική κρίση βρισκόμαστε σε μια δυναμική συγκυρία κάλυψης του επενδυτικού κενού, αξιοποιώντας και τα κονδύλια του RRF», είπε ο κ. Μεγάλου, εκτιμώντας ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα οι όποιες επιπτώσεις της κρίσης είναι διαχειρίσιμες.

Στο 11% από 10,2% στο τέλος εξαμήνου τοποθετείται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (fully loaded CET1), ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 16,7% και ενσωματώνει, σύμφωνα με τη διοίκηση «μαξιλάρι» 200 μονάδων βάσης. Η κεφαλαιακή βάση ενισχύθηκε από τις τρεις συνθετικές τιτλοποιήσεις που υλοποίησε η τράπεζα αποφέροντας μείωση των RWA κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα είναι άλλα 500 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς για το αν η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες κεφαλαιακές κινήσεις, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι δεν προβλέπονται τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες, ενώ προανήγγειλε την έκδοση senior τίτλων έως 500 εκατ. ευρώ εντός του 2022 για την κάλυψη του στόχου MREL.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή