Τράπεζα της Αγγλίας: Σχεδιάζει αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%

Τράπεζα της Αγγλίας: Σχεδιάζει αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%

Θα είναι η πρώτη αύξηση μισής εκατοστιαίας μονάδας από το 1997

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλέον επιθετική αύξηση επιτοκίων προσανατολίζεται σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας καθώς, αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό που τον Ιούνιο έφτασε αισίως το 9,4%, ετοιμάζεται να αυξήσει το κόστος του δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, το κόστος του δανεισμού στη Βρετανία θα διαμορφωθεί στο 1,75% και θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1995, αλλά και η πρώτη αύξηση μισής εκατοστιαίας μονάδας από το 1997, οπότε η Τράπεζα της Αγγλίας ανεξαρτητοποιήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται από τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών εξαιτίας κυρίως της εκτόξευσης που έχουν σημειώσει και εξακολουθούν να σημειώνουν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, έχει από τις 19 Ιουλίου προϊδεάσει τις αγορές ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής εξετάζει μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. Συνόδευσε μάλιστα τη δήλωσή του με την υπόσχεση πως δεν θα υπάρξουν ούτε «αν» ούτε και «αλλά» στη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Από σχετική δημοσκόπηση του Reuters, την περασμένη εβδομάδα, προέκυψε πως το 70% των παραγόντων της αγοράς προεξοφλεί αύξηση επιτοκίων της στερλίνας κατά μισή εκατοστιαία μονάδα. Ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος της ING για θέματα ανεπτυγμένων αγορών, εξέφρασε την εκτίμηση πως τα στελέχη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής θα στραφούν σε επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού μολονότι δεν έχει τόσο αυξηθεί ο πληθωρισμός από τον Ιούνιο, όταν η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αύξηση κατά 25 μ.β. Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, πως αρχίζουν να μειώνονται οι πιθανότητες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στη συνέχεια. Οπως τόνισε μιλώντας στο δίκτυο CNBC, οι αγορές έχουν ήδη περιορίσει τις προσδοκίες που είχαν παλαιότερα ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο τέλος του έτους το 3,5% και τώρα εκτιμούν πως θα διαμορφωθούν στο 2,9%, αν και κάτι τέτοιο προϋποθέτει άλλες δύο αυξήσεις κατά 50 μ.β.

Το κόστος του δανεισμού στη Βρετανία θα διαμορφωθεί στο 1,75%.

Μια επιθετική κίνηση από την Τράπεζα της Αγγλίας θα τη φέρει πλησιέστερα στον δρόμο που έχουν επιλέξει η αμερικανική Federal Reserve και η ΕΚΤ, που στη διάρκεια του Ιουλίου προχώρησαν η πρώτη σε αύξηση κατά 75 μ.β. και η δεύτερη κατά 50 μ.β. Οπως, όμως, επιμένουν να υπογραμμίζουν οικονομικοί αναλυτές, μια επιθετική αύξηση θα αναβάθμιζε μεν την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά τη δέσμευσή της να ανακόψει τον πληθωρισμό, αλλά ταυτοχρόνως θα ενισχύσει τους κινδύνους που απειλούν την ήδη επιβραδυνόμενη ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον Κάλουμ Πίκερινγκ, οικονομολόγο της επενδυτικής τράπεζας Berenberg, σήμερα ο Αντριου Μπέιλι θα έχει μάλλον τη στήριξη της πλειοψηφίας της επιτροπής νομισματικής πολιτικής για να προχωρήσει σε μια αύξηση κατά 50 μ.β. Ο ίδιος οικονομολόγος πιθανολογεί πως ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να επιταχύνεται στη Βρετανία, οπότε η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει και πάλι κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο, αλλά στη συνέχεια η εικόνα είναι πολύ πιο αβέβαιη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή