ΕΛΤΑ: Κερδοφόρα για πρώτη φορά μετά το 2012

ΕΛΤΑ: Κερδοφόρα για πρώτη φορά μετά το 2012

Στην κερδοφορία επέστρεψαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία πέρυσι ύστερα από μία δεκαετία ζημιογόνων χρήσεων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κερδοφορία επέστρεψαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία πέρυσι ύστερα από μία δεκαετία ζημιογόνων χρήσεων. Ειδικότερα, τα ΕΛΤΑ σε επίπεδο ομίλου εμφάνισαν προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 7,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,76 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εταιρείας κατέγραψαν οργανική κερδοφορία 7,2 εκατ. ευρώ από ζημίες 6,49 εκατ. ευρώ το 2020.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε ελαφρώς κατά 2,4%, σε 243,6 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση της επίδρασης της ηλεκτρικής ενέργειας και της καθολικής υπηρεσίας.

Σε επίπεδο ομίλου εμφάνισαν προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 7,3 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας (του συνόλου του προσωπικού, δηλαδή τακτικού, εξωτερικών συνεργατών και συμβασιούχων), αφαιρώντας τα σχετικά κόστη της εθελουσίας εξόδου, μειώθηκαν κατά 24,8%, σε 173,8 εκατ. ευρώ για τα ΕΛΤΑ και κατά -3,7%, σε 19,9 εκατ. ευρώ για την ΕΛΤΑ Courier. Η υποχώρηση του μισθολογικού κόστους συνδέεται με την αποχώρηση σημαντικού αριθμού προσωπικού λόγω εθελουσίας εξόδου. Επίσης, περικόπηκαν κατά 5,1% οι δαπάνες μίσθωσης κτιρίων, κατά 5,7% για μηχανήματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κατά 5,1% για εμπορεύματα και αναλώσιμα. Μείωση κατά 9,5% και 27,6% εμφάνισαν οι τόκοι και τα συναφή έξοδα και το χρηματοοικονομικό κόστος μισθώσεων (IFRS 16), αντίστοιχα.

Ωστόσο η εταιρεία, λόγω και της εθελούσιας εξόδου ύψους 112 εκατ. ευρώ, εμφάνισε πέρυσι αρνητικά ίδια κεφάλαια 52 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στα επίπεδα που προβλέπει το εγκεκριμένο πενταετές πλάνο μετασχηματισμού, όπως αναφέρουν πηγές. Το 2020 η εταιρεία είχε εμφανίσει θετικά ίδια κεφάλαια της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. που είχε τότε πραγματοποιηθεί. Κατά το πλάνο αναδιάρθρωσης, η μείωση του κόστους μισθοδοσίας λόγω της εθελουσίας εξόδου, τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 116,8 εκατ. ευρώ (31/12/2021) καθώς και η προσδοκώμενη κερδοφορία κατά τις επόμενες χρήσεις δημιουργούν ισχυρές προοπτικές για την επανεμφάνιση θετικών ιδίων κεφαλαίων πριν ολοκληρωθεί η πενταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή