Στα 2,83 δισ. το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

Στα 2,83 δισ. το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

Αύξηση 71,6% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα το α΄ εξάμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ ακόμη και αν αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή η αύξηση είναι 50,3%

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βραδύτερο ρυθμό αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο, παραμένοντας, ωστόσο, σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, απόρροια της πλήρους επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και φυσικά των ανατιμήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και οι εξαγωγές διατηρούνται σε ανοδική πορεία, μια γενικευμένη ύφεση μπορεί να τις επηρεάσει αρνητικά. Πρόσφατα, άλλωστε, τα στοιχεία του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (δείκτης PMI) έδειξαν για τον μήνα Ιούλιο υποχώρηση των παραγγελιών από το εξωτερικό προς την ελληνική μεταποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αξία των εισαγωγών τον Ιούνιο του 2022 διαμορφώθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 8,26 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 53,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση των εισαγωγών ήταν σε ετήσια βάση 25,6%.

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 5,43 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξημένες κατά 59,8%. Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αύξηση σε ετήσια βάση της αξίας των εξαγωγών ήταν 24,1%, δηλαδή ελαφρώς μικρότερη από την αύξηση των εισαγωγών.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 2,83 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 42,7%. Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο το εμπορικό έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 3,09 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 84,7% σε ετήσια βάση. Παρά την επιβράδυνση της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο, σε επίπεδο εξαμήνου παραμένει σημαντικά υψηλό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 17,59 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταγράφοντας αύξηση 71,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος ήταν 50,3%.

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές, διατηρούνται σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές.

Σημειώνεται ότι η αξία των εισαγωγών κατά το α΄ εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 43,61 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 51,1%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση ήταν 34,1%. Η συνολική αξία των εξαγωγών το ίδιο διάστημα ήταν 26,01 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 39,8%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 24,1%, με χαμηλότερο δηλαδή ρυθμό από τις εισαγωγές.

Με βάση την ανάλυση στην οποία έχει προβεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), αύξηση της αξίας των εξαγωγών καταγράφηκε κατά το α΄ εξάμηνο του 2022 σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές πετρελαιοειδών, λόγω και της πολύ μεγάλης ανόδου των τιμών στην κατηγορία. Ειδικότερα, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών (σε αξία) αυξήθηκαν κατά 88,1%, των βιομηχανικών ειδών κατά 43,6%, των μηχανημάτων κατά 27,8%, των τροφίμων και ζώντων ζώων κατά 18,3%, των πρώτων υλών κατά 11,6%, των χημικών κατά 9,2%, των ποτών – καπνού κατά 7,7%, των ελαίων κατά 5,7%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η πρόεδρος του ΠΣΕ Χρ. Σακελλαρίδη δήλωσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παρενέργειες στον τομέα της ενέργειας και των εμπορευμάτων εξακολουθούν να ασκούν ισχυρές πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων. Η αυξητική πορεία των εξαγωγών δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Αντίθετα, ο κλάδος βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να προσαρμόσει τη στρατηγική και τον σχεδιασμό του στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή