Ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 6% «βλέπει» για την Ελλάδα η Wood

Ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 6% «βλέπει» για την Ελλάδα η Wood

Πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη φέτος αναμένεται να αναδειχθεί η Ελλάδα, σημειώνει η Wood, η οποία εκτιμά πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα αγγίξει το 6%, χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις του τουρισμού και των επενδύσεων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη φέτος αναμένεται να αναδειχθεί η Ελλάδα, σημειώνει η Wood, η οποία εκτιμά πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα αγγίξει το 6%, χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις του τουρισμού και των επενδύσεων. Οπως σημειώνει ο οίκος, ο ελληνικός τουρισμός είναι ισχυρός και οδεύει προς υπεραπόδοση σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Αυτό, μαζί με τη σταδιακή ομαλοποίηση της δανειοδοτικής δραστηριότητας και τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπορούσε να ωθήσει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 6% φέτος.

Η Wood εξετάζει δύο μακροοικονομικά σενάρια για να αναλύσει τις προοπτικές των οικονομιών της Ε.Ε. Το σενάριο 1 αντικατοπτρίζει ήπιες διαταραχές στις ροές ενέργειας, αντανακλώντας ουσιαστικά τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ωστόσο δεν φτάνει στο σημείο να προκαλέσει συνεχείς ελλείψεις ενέργειας. Στο σενάριο 2, η βασική υπόθεση είναι οι σημαντικές ελλείψεις ενέργειας, με αποτέλεσμα το 2023 να αποτελέσει έτος ύφεσης για την περιοχή.

Χάρη στις εντυπω- σιακές επιδόσεις του τουρισμού και των επενδύσεων.

Σύμφωνα με το σενάριο 1, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 6% και το 2023 στο 2,5%, ενώ ο πληθωρισμός στο 13% και στο 7,5%, αντίστοιχα. Στο δυσμενές σενάριο 2 των σημαντικών ελλείψεων στην ενέργεια, η ελληνική οικονομία αναμένεται επίσης να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη φέτος, στο 6%, ωστόσο το 2023 θα εισέλθει σε ύφεση 2,6% με τον πληθωρισμό στο 13% φέτος και στο 9% το 2023. Πάντως, ο ελληνικός δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 190% φέτος από 198% το 2021 και στο 184% και στα δύο σενάρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στα δύο σενάρια οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα είναι ανώτερες των υπόλοιπων οικονομιών, με την Ευρωζώνη στο σενάριο 1 να σημειώνει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 1,2% το 2023, ενώ στο σενάριο 2 θα κινηθεί με ρυθμούς 2,3% φέτος και θα εισέλθει σε ύφεση 3,5% το 2023.

Οι προοπτικές της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια είναι εξίσου ρόδινες, καθώς η Wood πιστεύει ότι η δυνητική ανάπτυξη έχει ανέλθει στο 3%, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να υπεραποδώσει των υπόλοιπων χωρών της περιοχής, ακόμη και κατά τη φάση της ενεργειακής μετάβασης η οποία έχει σημαντικές προκλήσεις. Η Ελλάδα, όπως παρατηρεί η Wood, έχει εξαιρετική επίδοση και στις άμεσες ξένες επενδύσεις, οποίες αποτελούν ένα καλό βαρόμετρο της παγκόσμιας ανταγωνιστικής ελκυστικότητας μιας χώρας, με καθαρές εισροές 3,3% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή