Στην τελική ευθεία η πώληση του Project Terra από την Πειραιώς

Στην τελική ευθεία η πώληση του Project Terra από την Πειραιώς

Χαρτοφυλάκιο 2.500 ακινήτων εκτιμώμενης αξίας 800 εκατ. ευρώ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον μία δεσμευτική προσφορά, προϊόν συνασπισμού ανάμεσα στην Bain και την Brook Lane Capital, αναφέρουν πηγές της αγοράς ότι έχει κατατεθεί για το Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς. Αντιθέτως, επενδυτές που συμμετείχαν μέχρι τώρα στην πολύμηνη διαγωνιστική διαδικασία, όπως η Dromeus Capital, δεν προχώρησαν τελικά στην υποβολή προσφορών. Εκτός από τις παραπάνω εταιρείες, στον διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης (χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές), η Resolute, η PIMCO, η Lone Star και η Davidson Kempner.

To Project Terra αφορά τη μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή πώλησης ακινήτων που πραγματοποιείται μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά, καθώς αφορά περίπου 2.500 ακίνητα του ομίλου Πειραιώς, εκτιμώμενης αξίας της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, 125 από αυτά και αξίας 300 εκατ. ευρώ ιδιοχρησιμοποιούνται σήμερα από τον ίδιο τον όμιλο, έχουν δηλαδή εξασφαλισμένα έσοδα, όπως επίσης και προοπτικές μελλοντικών υπεραξιών, με δεδομένο ότι τουλάχιστον για κάποια εξ αυτών, 18 συγκεκριμένα, ο όμιλος σχεδιάζει να αποχωρήσει, στο πλαίσιο της μετακίνησης των κεντρικών γραφείων και υπηρεσιών σε νέο ιδιόκτητο κτίριο στο ακίνητο του Ελληνικού, με βάση σχετικό μνημόνιο συναντίληψης που έχει υπογραφεί με τη Lamda Development. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του ομίλου Πειραιώς είναι η μετακίνηση σε ιδιόκτητα, υπερσύγχρονα και με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά κτίρια γραφείων, επιφάνειας 45.000 τ.μ., με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί τουλάχιστον μία δεσμευτική προσφορά από το σχήμα των Bain και Brook Lane Capital.

Στη λίστα του Project Terra βρίσκεται και το εμβληματικό Αρχοντικό Σερπιέρη, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω, κτίριο του 19ου αιώνα, όπως επίσης και 1.600 ακίνητα, τα οποία έχουν ανακτηθεί από την τράπεζα στο πλαίσιο πλειστηριασμών. Σημειωτέον ότι λόγω και του ύψους της πώλησης, αναμένεται να χορηγηθεί και χρηματοδότηση από την τράπεζα (vendor financing) στον οριστικό νικητή της σε ποσοστό της τάξεως του 50% της αξίας των ακινήτων, ήτοι περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά ακινήτων αναφέρουν ότι τα κτίρια που θα μείνουν κενά αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επανατοποθέτησή τους στην αγορά, είτε με την ίδια χρήση (γραφεία) είτε με άλλη, όπως π.χ. κατοικίες ή ξενοδοχεία, και μάλιστα με αυξημένα μισθώματα, εφόσον η κτηματαγορά διατηρήσει τη σημερινή της δυναμική. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαγγελματικής τους διαχείρισης, είναι πιθανή είτε η μαζική πώληση του χαρτοφυλακίου, είτε η μετατροπή του ειδικού οχήματος στο οποίο θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα, σε ΑΕΕΑΠ.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση των Brook Lane και Bain επιβεβαιώνει την πολύ δυναμική παρουσία τους στην ελληνική αγορά ακινήτων. Χωρίς να υπολογίζεται μια πιθανή επικράτηση στον διαγωνισμό για το Project Terra, το Brook Lane έχει προβεί σε επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ. Μία από τις πιο πρόσφατες αφορά την υπογραφή συμφωνίας-πλαίσιο με τη Lamda Development για την ανάπτυξη ενός πύργου μεικτής χρήσης στο Ελληνικό. Με βάση τα ποσοστά συμμετοχής στην εταιρεία (70% Brook Lane και 30% Lamda) που θα συσταθεί για την κατασκευή και διαχείριση του νέου αυτού ακινήτου, η Brook Lane θα επενδύσει ένα ποσό της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ, καθώς το συνολικό ύψος της δαπάνης υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία έχει συστήσει κοινοπρακτικό σχήμα, σε συνεργασία με τη Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, για την ανάπτυξη συγκροτήματος πράσινων κτιρίων γραφείων στο Μαρούσι (ακίνητο πρώην Kodak), με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή