Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 850 μονάδες, με απώλειες 2,11%

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 850 μονάδες, με απώλειες 2,11%

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θετικό κλίμα που δημιούργησαν την τελευταία εβδομάδα στο Χρηματιστήριο τα αποτελέσματα εξαμήνου των ελληνικών τραπεζών, καθώς και η ανακοίνωση σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών, βρήκε «τοίχο» την Παρασκευή λόγω των ανησυχιών για τις πολιτικές εξελίξεις μετά την παραίτηση του γ.γ. του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της ΕΥΠ.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρές απώλειες της τάξης του 2,11% επιστρέφοντας στις 849,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος κινήθηκε στα 55,93 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,46% στις 2.045,45 μονάδες, με απώλειες 1,02% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.369,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 3,46% στις 536,86 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Alpha Bank (-5,73%), ΔΕΗ (-5,05%), Τράπεζα Πειραιώς (-4,32%) και Lamda Development (-4,21%) και ακολούθησαν με πτώση άνω του 3% οι Coca-Cola, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και Mytilineos. Ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή την Ταϊβάν και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αποτελούν αυτή τη στιγμή τις νέες αβεβαιότητες που τιμολογήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση από το Χ.Α., σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Ειδικότερα, το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος από τα φετινά χαμηλά ξεκίνησε μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις από την κυβέρνηση για εξάντληση της τετραετίας. Οι επόμενες ημέρες θα είναι περισσότερο διαφωτιστικές για το αν τελικά η ανησυχία αυτή έχει βάση ή είναι μια ακόμη υπεραντίδραση κατά την προσφιλή τακτική του Χ.Α.

Οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες, διακόπτοντας δύο ημέρες κερδών, διότι τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ επανέφεραν στο προσκήνιο τις προβλέψεις για ακόμη μία επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού οι δείκτες ακολουθούσαν κι εκείνοι καθοδική πορεία.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με -0,76%, διευρύνοντας τις προηγούμενες απώλειές του. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,11%, με -0,65% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,63% στο Παρίσι ο CAC 40, με -0,26% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 0,08% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή