Πολλαπλασιάζονται οι εταιρείες «πυραμίδες»

Πολλαπλασιάζονται οι εταιρείες «πυραμίδες»

Μετά την κατάρρευση της Wind Media, που προκάλεσε μεγάλες οικονομικές ζημίες, έχουν δημιουργηθεί 10 νέοι κλώνοι της

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από 103 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1919, ο Τσαρλς Πόνζι υποσχόταν ότι μπορεί, μέσα σε 90 ημέρες, να διπλασιάσει τα κεφάλαια όσων θα επένδυαν στη νεοσύστατη, τότε, εταιρεία του. Και πράγματι πρόσφερε διπλάσιες αποδόσεις, αλλά μόνο σε όσους –λιγοστούς– είχαν επενδύσει από τους πρώτους στο επενδυτικό σχήμα. Η επιτυχία της επενδυτικής «μηχανής» του Πόνζι ήταν τέτοια που κάθε εβδομάδα απορροφούσε κεφάλαια της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 1920 η επενδυτική πυραμίδα του Τσαρλς Πόνζι κατέρρευσε και ο Ιταλοαμερικανός ιδρυτής της, αφότου εξέτισε μερικά χρόνια ποινής στη φυλακή, επανήλθε προς τις αρχές του 1930 με μια νέα επενδυτική πυραμίδα που είχε ως αντικείμενο την αγοραπωλησία γης.

Από τότε μέχρι σήμερα, η ιστορία με τις επενδυτικές πυραμίδες γρήγορου πλουτισμού επαναλαμβάνεται διαρκώς. Αυτό αποδεικνύει η… νεκρανάσταση, μέσω άλλων ονομασιών, της Wind Media, της πλατφόρμας που κατέρρευσε τον περασμένο Μάιο, προκαλώντας χρηματικές απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα περισσότερα από 10.000 μέλη της στην Ελλάδα. Η Wind Media υποσχόταν πολύ μεγάλες αποδόσεις με αντάλλαγμα λίγα λεπτά απομακρυσμένης απασχόλησης και την αγορά κάποιου από τα «πακέτα» της. Ηταν δηλαδή μία πλατφόρμα παθητικού εισοδήματος, που έδινε γενναίες αποδόσεις σε όσους απλώς έκαναν likes σε προτεινόμενα βίντεο και ιστοσελίδες. Λόγω των μεγάλων διαστάσεων που είχε λάβει, τον Μάιο, η υπόθεση, μετά τις αποκαλύψεις της «Κ», είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι τέτοιου είδους οχήματα γρήγορου πλουτισμού θα αργήσουν να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Ωστόσο, η παραδοχή αυτή, όπως απέδειξε και η περίπτωση του σχήματος Πόνζι, είναι εκτός πραγματικότητας.

Από την κατάρρευση της Wind Media, που προκάλεσε σε καθέναν από τους χιλιάδες συνδρομητές της απώλειες από λίγες εκατοντάδες μέχρι αρκετές χιλιάδες ευρώ, έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 10 νέοι κλώνοι της. Πρόκειται για πλατφόρμες παθητικού εισοδήματος, από τις οποίες πολλές δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ένα μήνα. Ωστόσο, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Μετά το φιάσκο της Wind Media, οι πλατφόρμες που επιδιώκουν να προσελκύσουν έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θεωρούν ότι με ελάχιστα χρήματα μπορούν να κερδίσουν πολλά, μοιράζονται ένα κοινό μυστικό. Οτι οι ισχυρές αποδόσεις είναι εξασφαλισμένες, ως επί το πλείστον, για τους νεοεισερχόμενους επενδυτές.

Ετσι, η λίστα των διαδόχων της Wind Media περιλαμβάνει ιστοσελίδες και διαδικτυακές εφαρμογές οι οποίες λειτουργούν ως πυραμίδες, αλλά πραγματοποιούν και πωλήσεις συνδρομών με δέλεαρ άμεσα κέρδη. Υιοθετώντας δηλαδή το μοντέλο της πυραμίδας, αμείβουν τα μέλη τους για likes σε ιστοσελίδες και βίντεο στο YouTube και τα δελεάζουν με ακόμη μεγαλύτερα έσοδα εάν καταφέρουν να στρατολογήσουν νέα άτομα. Ταυτόχρονα, πωλούν πακέτα αξίας από 100 έως 10.000 ευρώ, που υπόσχονται μηνιαίο σταθερό εισόδημα από 14 έως 1.400 ευρώ αντίστοιχα.

Ενα ακόμη από τα «οχήματα» υψηλών αποδόσεων, που λανσαρίστηκε στην Ελλάδα σε εξειδικευμένα διαδικτυακά forum –μετά το απροειδοποίητο κλείσιμο της Wind Media– πρότασσε ως συγκριτικό πλεονέκτημα τη συνέπεια στις πληρωμές για κλικ που πραγματοποιούνται σε προωθητικό περιεχόμενο εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Κι ενώ παραμένει άγνωστο εάν η εν λόγω πλατφόρμα πράγματι αποζημιώνει τους χρήστες της, το μόνο βέβαιο είναι ότι στη διεύθυνση στη Σκωτία που δηλώνει η συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία υπάρχει μια κατοικία.«Κερδίστε έως και 50 ευρώ καθημερινά. Δείτε βίντεο 15 δευτερολέπτων μέσω του smartphone σας από οπουδήποτε και το πολύ για πέντε λεπτά την ημέρα. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα», αναφέρει μία ακόμη ιστοσελίδα που κατέβασε ρολά. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι ο χρήστης όχι μόνο να βλέπει και να κάνει like σε βίντεο για χρονικό διάστημα περίπου πέντε λεπτών, αλλά κυρίως να έχει αγοράσει κάποιο από τα προτεινόμενα πακέτα συνδρομών.

Εκτός όμως από τις πλατφόρμες των likes, υπάρχουν και άλλες που είναι στοιχηματικού χαρακτήρα και εκμεταλλεύονται τον «ιό» του γρήγορου κέρδους, αποζημιώνοντας όσους προβλέπουν λάθος τα αποτελέσματα αθλητικών αγώνων. «Απαιτείται ενασχόληση όχι μεγαλύτερη από οκτώ λεπτά ανά ημέρα, με τις πιθανότητες αποτυχίας να είναι μία στις 16», σημειώνουν.

Η Rapidminerals αποτέλεσε έναν ακόμη βραχύβιο κλώνο της Wind Media, που σταμάτησε να λειτουργεί λίγες μόλις ημέρες μετά το αιφνίδιο τέλος αυτής. Το αφήγημά της στηριζόταν στη φρενίτιδα των κρυπτονομισμάτων αποζημιώνοντας τα μέλη της υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν στη διαδικτυακή ενοικίαση ενός ή περισσότερων μηχανών παραγωγής κρυπτονομισμάτων.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός

Στις πυραμίδες απάτης κερδίζουν μόνον οι πρώτοι. Εστω ότι ο αρχηγός μιας πυραμίδας πείθει μόλις δύο άτομα να αγοράσουν συνδρομή αξίας 300 ευρώ με αντάλλαγμα ημερήσιο εισόδημα 12 ευρώ ο καθένας. Εντός μιας ημέρας, θα πρέπει να αποζημιώσει με 24 ευρώ τα δύο μέλη που στρατολόγησε. Αυτό αποτελεί εύκολη υπόθεση, επειδή υπολογίζεται ότι κάθε μέλος καταφέρνει, εντός 24 ωρών, να εγγράψει στην πλατφόρμα αρκετές δεκάδες άτομα από τα οποία καθένα εκτιμάται ότι αγοράζει τουλάχιστον το χαμηλότερης αξίας πακέτο. Ο μηχανισμός αυτός εγγυάται –μόνο στην αρχή του βίου του– υψηλή ρευστότητα. Λειτουργεί και ως κίνητρο για τη δημιουργία νέων πυραμίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή