Pharmathen: Αύξηση τζίρου και κερδών το 2021

Pharmathen: Αύξηση τζίρου και κερδών το 2021

Eπιτάχυνση επενδύσεων και ανάπτυξη νέων προϊόντων για Ε.Ε. και ΗΠΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επίτευξη διψήφιου ρυθμού ανάπτυξης τόσο σε καθαρά έσοδα όσο και σε κερδοφορία, αλλά και στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων που θα κυκλοφορήσουν στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, στοχεύει για το επόμενο διάστημα η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, η οποία κατέγραψε άνοδο σε όλα τα οικονομικά μεγέθη της κατά την περυσινή χρονιά. Το 2021, χρονιά-ορόσημο για την Pharmathen λόγω της πώλησής της από την BC Partners στο ελβετικό private equity Partners Group έναντι 1,6 δισ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας (ΦΑΡΜΑΤΕΝ ΑΒΕΕ) αυξήθηκε 2% και διαμορφώθηκε στα 232,4 εκατ. ευρώ από 227,2 εκατ. ευρώ το 2020, λόγω κυρίως της αύξησης του όγκου πωλήσεων κατά 5,2 εκατ. ευρώ το 2021. Η Pharmathen είναι από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως που ειδικεύονται στην ανάπτυξη ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης (Long Acting Injectables), τα οποία διαθέτει σε μεγάλες εταιρείες διάθεσης και εμπορίας γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων παγκοσμίως.

Ως όμιλος, αναπτύσσει κάθε χρόνο κατά μέσον όρο 10 γενόσημα προϊόντα, μετράει περίπου 300 πελάτες και εξάγει σε 90 χώρες, ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% του συνόλου των πωλήσεων. Ετσι, θετικά έκλεισε το 2021 και σε επίπεδο κερδοφορίας, με τα μεικτά κέρδη της Pharmathen να ανέρχονται στα 79 εκατ. ευρώ από 71,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να σημειώνουν άνοδο 4,2% στα 63,2 εκατ. ευρώ από 60,6 εκατ. ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε. Οσον αφορά τα καθαρά κέρδη (σε επίπεδο εταιρείας) αυτά ανήλθαν στα 38 εκατ. ευρώ από 31,9 εκατ. ευρώ το 2020 (16%). Οπως αναφέρουν οι δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεών της, τα τελευταία 5 χρόνια, υπερβαίνει το 10%, ενώ τα EBITDA διαμορφώνονται περίπου στο 27% των πωλήσεων.

Ο κύκλος εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας αυξήθηκε 2% και διαμορφώθηκε στα 232,4 εκατ. ευρώ από 227,2 εκατ. ευρώ το 2020.

Η Pharmathen διαθέτει ήδη δύο παραγωγικές μονάδες στην Παλλήνη και στις Σάπες Ροδόπης, ενώ προσφάτως ενίσχυσε με 50 εκατ. ευρώ το πενταετές επενδυτικό πλάνο των 200 εκατ. ευρώ (2022-2026) για τη δημιουργία νέου hub στην Αττική που θα συμβάλει στην ανάπτυξη προϊόντων LAI αλλά και σε τεχνολογίες οφθαλμολογικών προϊόντων. Η νέα μονάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 δημιουργώντας τουλάχιστον 150 θέσεις εργασίας, γεγονός που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο από τον πρόεδρο της Partners Group, Charles Dallara σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αναταράξεις που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια αγορά ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και το lockdown σε ορισμένες κινεζικές πόλεις φαίνεται να μη φρενάρουν τα σχέδια της Pharmathen, η οποία, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, αναμένει ανάπτυξη πάνω από 20% κατά τη φετινή χρονιά.

Με τον τζίρο της (σε επίπεδο ομίλου) να ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ η Pharmathen απασχολεί συνολικά πάνω από 1.200 εργαζομένους με βασικό στόχο να συνεχίσει την ανάπτυξη νέων προϊόντων, να επιταχύνει τις επενδύσεις για το νέο εργοστάσιο LAI αλλά και να κυκλοφορήσει νέα προϊόντα στην Ε.Ε. αλλά και στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως το 2015 η BC Partners εξαγόρασε το 80% της φαρμακοβιομηχανίας έναντι περίπου 480 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Κάτσου (η οποία διατήρησε το 20% έως το 2021), πουλώντας 6 χρόνια μετά το σύνολο της εταιρείας στο ελβετικό private equity Partners Group έναντι 1,6 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή