Αγώνας δρόμου για να βγουν 18.000 συντάξεις του Δημοσίου

Αγώνας δρόμου για να βγουν 18.000 συντάξεις του Δημοσίου

Στόχος, να εκκαθαρισθεί εντός των επομένων 50 ημερών το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών αιτήσεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου εντός των επόμενων 50 ημερών να εκκαθαριστεί αν όχι το σύνολο, ένα πολύ μεγάλο μέρος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του Δημοσίου, αποδύονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς αποδεικνύεται ότι οι καθυστερήσεις που αφορούν τις αιτήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τα υπόλοιπα ταμεία. Ηδη, όπως αποκάλυψε η «Κ», από τον «σκληρό πυρήνα» των περίπου 61.000 ληξιπρόθεσμων εκκρεμών αιτήσεων για τη λήψη κύριας σύνταξης (πλην ανελαστικών και διεθνών), υπό άμεση εκκαθάριση εκτιμάται ότι είναι περίπου 40.000 αιτήσεις. Από αυτές, περίπου οι 18.000 αφορούν αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων, που υποβλήθηκαν στο ΓΛΚ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου συμπληρωματικού λογισμικού, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε και οι συντάξεις από το ΓΛΚ να εκδίδονται με ψηφιοποιημένη διαδικασία. Αυτό, ειδικά για τις αιτήσεις που αφορούν σύνταξη μόνο από το Δημόσιο, δεν υπάρχει δηλαδή διαδοχική ασφάλιση, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αναμονής. Παράλληλα, στο πλαίσιο της χρήσης νέου λογισμικού, αναζητείται αυτόματα η αναγνώριση πλασματικών ετών, λόγω αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας, κι εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να επεκταθεί η αυτόματη αναζήτηση και στις περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών λόγω μητρότητας, σπουδών και ημερών ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μιας μικρής «ομάδας κρούσης» από την ομάδα των στελεχών της PWC που θα επιβλέπει το πρότζεκτ. Αλλοι 50 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αναμένεται να μεταφερθούν στο ΓΛΚ προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης του προβλήματος, ενώ σχεδιάζεται και η περαιτέρω αυτοματοποίηση της διαδικασίας ώστε να προχωρήσει και στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, αρχικά του Δημοσίου και στη συνέχεια όλων των επιμέρους ταμείων.

Στόχος, να εκκαθαρισθεί εντός των επομένων 50 ημερών το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών αιτήσεων.

Στόχος είναι οι συντάξεις να εκδίδονται το πολύ σε 90 ημέρες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, στο σύνολο των εκκρεμοτήτων, ληξιπρόθεσμων και μη, το ΓΛΚ έρχεται τελευταίο στις επιδόσεις όσον αφορά την έκδοση εκκρεμών συντάξεων. Πρώτο εμφανίζεται το ΝΑΤ και ακολουθεί το πρώην ΙΚΑ.

Αναλυτικά, στο ΝΑΤ από τις 14.164 εκκρεμότητες που είχαν συσσωρευθεί την περίοδο 2016-2022, απομένουν μόνο 458 (υπόλοιπο 3,23%). Στο πρώην ΙΚΑ, από τις 490.128 εκκρεμότητες υπολείπονται 19.047 (3,89%). Στα ενταχθέντα στο ΙΚΑ ταμεία υπολείπονται 839 εκκρεμείς συντάξεις ( 2,40%) από 34.000 που είχαν συσσωρευθεί. Στον ΟΓΑ από τις 206.167 εκκρεμότητες υπολείπονται 10.423 προς επεξεργασία (5,06%), στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από τις 2.488 εκκρεμότητες υπολείπονται για εκκαθάριση 142 συντάξεις (5,71%), στον ΟΑΕΕ από 193.509 εκκρεμότητες απομένουν 12.958 συντάξεις προς επεξεργασία (6,70%) και τέλος στο ΕΤΑΑ από το στοκ των 36.717 συντάξεων απομένουν 4.790 εκκρεμότητες (13,05%). Στον αντίποδα, στο ΓΛΚ, από 64.799 εκκρεμότητες απομένουν προς επεξεργασία 19.867 συντάξεις (30,66%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή