Fraport Greece: Τζίρος 139,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

Fraport Greece: Τζίρος 139,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

Βελτιωμένα μεγέθη εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2021, η Fraport Greece.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένα μεγέθη εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2021, η Fraport Greece. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο γερμανικός όμιλος Fraport AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια κατέγραψε, σε ετήσια βάση, το πρώτο εξάμηνο υπερτριπλάσιο κύκλο εργασιών, στα 139,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 21,8% λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (Ebitda), στα 73,2 εκατ. ευρώ, και υψηλότερα κατά 40,6% κέρδη προ φόρων της τάξεως των 42 εκατ. ευρώ. Η Fraport Greece είχε λειτουργικά έσοδα μόλις 0,3 εκατ. ευρώ από περίπου 70 εκατ. ευρώ το 2021, με τη διαφορά να αποδίδεται στη μη καταβολή ετήσιας αμοιβής παραχώρησης για το διάστημα 2019-2021 (ως κρατικό μέτρο ενίσχυσης της εταιρείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας).

Ωστόσο, κατά το πρώτο εξάμηνο, η ελληνογερμανική εταιρεία διεύρυνε τις καθαρές ζημίες σε 21,5 εκατ. ευρώ από -9,5 εκατ. ευρώ λόγω, κατά βάσιν, του αυξημένου κόστους που συνδέεται με την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της ύψους 914 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι οι δαπάνες επιτοκίου ενισχύθηκαν κατά 19,3 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 21,5 εκατ. ευρώ λόγω αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών της.

Σε επίπεδο δευτέρου τριμήνου, η Fraport Greece εμφανίζει κέρδη τα οποία είναι μειωμένα κατά 59%, σε 13 εκατ. ευρώ. Επίσης, ενισχύθηκαν τα Ebitda και τα προ φόρων κέρδη κατά 5,4% και 6,3%, σε 75 εκατ. ευρώ και 59 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Οσον αφορά τον ρυθμό αύξησης της επιβατικής κίνησης, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις, συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες παραχωρήσεις του γερμανικού ομίλου (σε Λίμα, Βραζιλία, Βουλγαρία, Λιουμπλιάνα και Αττάλεια). Τον Ιούλιο ο αριθμός των διακινούμενων επιβατών από τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια ξεπέρασε τις επιδόσεις του 2019 (5,3 εκατ. άτομα) κατά 11%. «Τα οικονομικά αποτελέσματα που αποτυπώνουν την ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων κατά το πρώτο εξάμηνο, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία», αναφέρουν πηγές της παραχωρησιούχου εταιρείας.

Λόγω και της σημαντικής βελτίωσης της επιβατικής κίνησης στις υπόλοιπες αγορές του γερμανικού ομίλου (π.χ. στο 93% του 2019 στην Αττάλεια), η Fraport κάνει λόγο για σχεδόν πλήρη ανάκαμψη των σύντομης απόστασης προορισμών. Εκτιμά ότι για το σύνολο του 2022 η επιβατική κίνηση θα διαμορφωθεί στο 90% των επιπέδων του 2019, έχοντας αναθεωρήσει ανοδικά τις προηγούμενες προβλέψεις του (80%). Κι αυτό δεδομένου ότι η Fraport AG προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης για το 2022, με το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 45-50 εκατ. επιβάτες. Ο γερμανικός όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 1,3 δισ. ευρώ που αναμένεται να ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή