Ξεμένει από κινητήρες αεροσκαφών η Airbus

Ξεμένει από κινητήρες αεροσκαφών η Airbus

Επιβράδυνση στις παραδόσεις λόγω ελλείψεων στην τροφοδοτική αλυσίδα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο αργός ήταν ο ρυθμός παραδόσεων αεροσκαφών της αεροναυπηγικής εταιρείας Airbus τον Ιούλιο εξαιτίας των ελλείψεων στην τροφοδοτική αλυσίδα, οι οποίες άφησαν ημιτελή τζετ χωρίς κινητήρες. Παρά ταύτα, υπάρχουν και καλές ειδήσεις, μιας και η εταιρεία επιβεβαίωσε τη μεγάλη παραγγελία της από την Κίνα, η οποία αφορά σχεδόν 300 αεροπλάνα. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα διέθεσε στη διεθνή αγορά 46 τζετ εν συγκρίσει με τα 60 του Ιουνίου και τα 47 του Ιουλίου του 2021. Αθροιστικά μιλώντας, τώρα, για το σύνολο του τρέχοντος έτους η Airbus αναμένει να παραδώσει λιγότερα τζετ από όσα αρχικώς είχε εκτιμήσει λόγω προβλημάτων στις προμήθειες κινητήρων. Νωρίτερα είχε κάνει λόγο για 720 και τώρα για 700 αεροσκάφη στο σύνολο του 2022.

Στην πλειονότητά τους τα Airbus βραχείας ατράκτου κατασκευάζονται στα κέντρα παραγωγής της εταιρείας στην Τουλούζη της Γαλλίας και στο Αμβούργο της Γερμανίας. Η αναλύτρια του κλάδου της αεροναυπηγικής Κλόε Λεμαρί, στην εταιρεία Jefferies, επισημαίνει ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας ήσυχος μήνας χωρίς εκπλήξεις ως προς τις παραδόσεις αεροσκαφών, όπως φαίνεται από την παρακολούθηση που κάνει η ίδια σχετικά με τις δοκιμαστικές πτήσεις. Χθες η τιμή της μετοχής της Airbus είχε άνοδο 0,75% στις πρωινές συναλλαγές. Για το σύνολο των 7 μηνών του 2022 η εταιρεία διέθεσε στην πελατεία της 343 τζετ ή ακριβέστερα 341, διότι αφαίρεσε τα δύο Α350 που είχαν κατασκευαστεί για τη ρωσική Aeroflot, αλλά ήταν αδύνατον να της δοθούν λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ εις βάρος της Μόσχας. Αντ’ αυτής η Τουρκία ήταν η χώρα η οποία τελικώς παρέλαβε τα δύο A350 της Airbus. Eπιπλέον, η εταιρεία δήλωσε πως ακύρωσε και μία ακόμη παραγγελία της Aeroflot, η οποία αφορούσε τέσσερα Α350, τα οποία δεν αποκλείεται να καταλήξουν στην Τουρκία και πάλι, όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου της αεροναυπηγικής.

Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία επισφράγισε μια σοβαρή παραγγελία σχεδόν τριακοσίων αεροσκαφών για κρατικές αεροπορικές εταιρείες της Κίνας, η οποία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα. Συν τοις άλλοις, είχε και άλλες παραγγελίες, οι οποίες και αυτές έγιναν στο πλαίσιο της Διεθνούς Αεροπορικής Εκθεσης του Φάρνμπορο. Από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι σήμερα η Airbus έχει πουλήσει 843 αεροσκάφη ή 656, αφότου ο αριθμός προσαρμοστεί στις ακυρώσεις. Από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, η βασική της ανταγωνίστρια Boeing, η οποία κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα και στα ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια της έκθεσης του Φάρνμπορο, διότι προσπαθούσε να ενεργοποιήσει εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον για το προβληματικό 737 ΜΑΧ, αναμενόταν αργά χθες να παρουσιάσει τα τελευταία στοιχεία παραδόσεων. Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα αριθμητικά στοιχεία των παραγγελιών της Airbus ακόμη δεν έχουν αποτυπώσει την απόφασή της να διακόψει τις επαγγελματικές σχέσεις της με την Qatar Airways λόγω σοβαρής διένεξης σε θέματα ασφαλείας για περισσότερα από 20 τζετ Α350, που ήδη κατείχε η τελευταία. Τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα το Ρόιτερς είχε αποκλειστικά αναφέρει ότι η Airbus είχε ανακαλέσει όλες τις παραγγελίες της αεροπορικής για τζετ Α350.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή