Υπεράνω κάθε προσδοκίας κινήθηκαν οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό τον Ιούλιο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στα 5,127 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 4,49 εκατομμυρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν νέο ρεκόρ αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια και η αύξηση αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 13,9%. Με δεδομένο πως η εσωτερική κίνηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 7,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, το σύνολο της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece διαμορφώθηκε 11,1% υψηλότερα από το τελευταίο προ της πανδημίας έτος. Καθώς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια περιλαμβάνουν όλους τους βασικούς θερινούς τουριστικούς προορισμούς, καθίσταται σαφές πως η δυναμική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού είναι εντονότατη. Μάλιστα, η δυναμική των καλοκαιρινών μηνών έχει επιτύχει να καλύψει την υστέρηση των αρχών της χρονιάς, καθώς για ολόκληρο το επτάμηνο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εμφανίζουν αύξηση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό της τάξης του 4,2%. Συγκεκριμένα, έχουν υποδεχτεί 12,85 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 12,33 εκατομμυρίων το 2019. Εάν συνυπολογιστεί και η κίνηση επιβατών εσωτερικού, το φετινό επτάμηνο σε σχέση με το 2019, χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, εμφανίζεται οριακά μειωμένο, μόλις κατά 0,2% (16,216 εκατομμύρια φέτος έναντι 16,252 εκατομμυρίων το 2019). Οσον αφορά την προοπτική των διεθνών πτήσεων από δω και στο εξής, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος μιλώντας στην «Καθημερινή» δηλώνει αισιόδοξος ότι και ο Αύγουστος θα είναι εξίσου δυναμικός με τον Ιούλιο. Ωστόσο επισημαίνει πως «πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί τα δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί ότι βρίσκονται μπροστά μας».
Καθίσταται σαφές πως οι προβλέψεις ότι η φετινή χρονιά θα ξεπεράσει την τελευταία πριν από την πανδημία, χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, βρίσκονται πιο κοντά στην επαλήθευσή τους. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο εισερχόμενος τουρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5% σε όρους ταξιδιωτών και κατά 10% σε όρους ταξιδιωτικών εισπράξεων. Ειδικότερα, η αυξημένη μέση δαπάνη ανά ταξίδι από κατοίκους του εξωτερικού στην Ελλάδα κατά περίπου 10%, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, και η σημαντική ανάκαμψη των ταξιδιωτικών αφίξεων ενισχύουν τις εκτιμήσεις για αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος σε σχέση με το 2019 και μάλιστα έως και κατά περίπου 10%. Ειδικότερα, θεσμικοί φορείς του ελληνικού τουρισμού αλλά και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό μπορούν να αγγίξουν φέτος τα 20 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. το 2019.
14% περισσότεροι από το 2019 οι ξένοι ταξιδιώτες στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται και στην παραδοχή ότι καθώς θα ξεκινούν οι φθινοπωρινοί μήνες θα αρχίσει να ανακάμπτει σημαντικά και η ταξιδιωτική κίνηση προς την Αθήνα, η οποία για την ώρα υστερεί σε σχέση με αυτή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουλίου ανήλθε σε 2,83 εκατ., μειωμένη κατά 5,1% σε σχέση με την κίνηση του Ιουλίου του 2019. Αναλυτικότερα, η επιβατική κίνηση εσωτερικού πλησίασε τα επίπεδα του 2019, καταγράφοντας ελάχιστη πτώση της τάξης του 0,3%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση εμφάνισε μονοψήφια μείωση της τάξης του 7,2%, σε σύγκριση με το 2019. Συνολικά, κατά τους επτά πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου άγγιξε τα 11,8 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 17,1% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 10,5%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 20% αντίστοιχα.