Σπεύδουν να αποπληρώσουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Σπεύδουν να αποπληρώσουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Σχεδόν ο ένας στους τρεις μικρομεσαίους επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής εξόφλησε την οφειλή του εφάπαξ, όπως δείχνουν τα στοιχεία των εσόδων Ιουλίου του υπουργείου Οικονομικών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ο ένας στους τρεις μικρομεσαίους επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής εξόφλησε την οφειλή του εφάπαξ, όπως δείχνουν τα στοιχεία των εσόδων Ιουλίου του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο εξοφλήθηκαν 880 εκατ. ευρώ εφάπαξ σε σύνολο οφειλών 3 δισ. ευρώ. Ετσι, οι οφειλέτες εξασφάλισαν την έκπτωση του 15%. Το φαινόμενο αυτό, που ήταν απρόσμενο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δείχνει, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ότι οι συνεπείς μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είχαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ευχέρεια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και το έκαναν. Η προθεσμία έληξε στις 29 Ιουλίου, αλλά δόθηκε παράταση έως το τέλος Αυγούστου για όσους άργησαν τα εκκαθαριστικά. Σημειώνεται ότι από τα 8,7 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής, επιστρέφονται μόνο τα 3 δισ. ευρώ.

Τον Ιούλιο εξοφλήθηκαν 880 εκατ. ευρώ εφάπαξ σε σύνολο οφειλών 3 δισ.

Η σπουδή αυτή στην εξόφληση της επιστρεπτέας είναι ένα από τα στοιχεία που ενίσχυσαν τα έσοδα Ιουλίου, τα οποία υπερέβησαν τον στόχο. Τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες στο Open ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκύπτει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Προφανώς, τα έσοδα από τον τουρισμό πρωταγωνιστούν εδώ.

Εν τω μεταξύ, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε εκ των υστέρων και τους τελευταίους δύο γύρους της επιστρεπτέας, ύψους 1,55 δισ. ευρώ, οι οποίοι ανέβασαν, όπως ανέφερε, το συνολικό ύψος του μέτρου στα 8,75 δισ. ευρώ. Επίσης, ενέκρινε την παράταση της περιόδου χάριτος και του αριθμού των δόσεων και τη δυνατότητα έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Η Επιτροπή εξέτασε το μέτρο, καθότι συνιστά κρατική ενίσχυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή