Οριακή αύξηση στις αγορές αυτοκινήτων τον Ιούλιο

Οριακή αύξηση στις αγορές αυτοκινήτων τον Ιούλιο

Με χαμηλές ταχύτητες κινήθηκε η αγορά αυτοκινήτου τον Ιούλιο, με τις πωλήσεις συνολικά καινούργιων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων επιβατηγών να αυξάνονται οριακά, μόλις κατά 0,8%, σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαμηλές ταχύτητες κινήθηκε η αγορά αυτοκινήτου τον Ιούλιο, με τις πωλήσεις συνολικά καινούργιων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων επιβατηγών να αυξάνονται οριακά, μόλις κατά 0,8%, σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο. Σε επίπεδο επταμήνου, μάλιστα, η αγορά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, καθώς ο πληθωρισμός και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων παραγγελιών αποτρέπουν πολλούς στο να προβούν σε αγορά αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τον Ιούλιο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 18.046 επιβατικά αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 10.875 ήταν καινούργια και τα υπόλοιπα 7.171 εισαγόμενα μεταχειρισμένα. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021 καταγράφεται αύξηση των καινούργιων Ι.Χ. κατά 2,7% και μείωση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων κατά 2%.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Συγκεκριμένα, στο επτάμηνο αυτό κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 114.420 επιβατικά αυτοκίνητα (αύξηση 7,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021), εκ των οποίων καινούργια τα 65.692 και μεταχειρισμένα, εισαγόμενα από το εξωτερικό, 48.728. Οι πωλήσεις των καινούργιων στο επτάμηνο έχουν υποχωρήσει κατά 4,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ των μεταχειρισμένων έχουν ενισχυθεί σημαντικά, κατά 28,3%. Τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αποτελούσαν το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 το 42,5% του συνόλου των νέων αδειών, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 το μερίδιό τους ήταν 35,6%.

Στο εξεταζόμενο επτάμηνο το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις πωλήσεις καινούργιων επιβατικών έχει η Toyota (15%), ακολουθεί η Hyundai (9,2%), με τη Volkswagen και την Peugeot να καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς εκάστη 7,7%. Ακολουθούν οι Opel με μερίδιο 6,1%, η ΚIA με 5,1%, η Fiat επίσης με 5,1%, η Mercedes με 5%, η BMW με 3,8%, η Nissan με 3,2%. Ολες οι υπόλοιπες μάρκες συγκεντρώνουν μερίδιο 32,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή