Χωρίς αναταράξεις προς το παρόν η αγορά εργασίας στη Βρετανία

Χωρίς αναταράξεις προς το παρόν η αγορά εργασίας στη Βρετανία

Τα κριτήρια αξιολόγησης της απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των νέων θέσεων εργασίας, της ανεργίας, των μισθών και της ζήτησης για εργασία, παρέμειναν σταθερά τον Ιούνιο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Τα κριτήρια αξιολόγησης της απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των νέων θέσεων εργασίας, της ανεργίας, των μισθών και της ζήτησης για εργασία, παρέμειναν σταθερά τον Ιούνιο. Τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι επιδόσεις της οικονομίας υποχωρούν εν μέσω κλιμακούμενου πληθωρισμού και σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, η αγορά εργασίας εν γένει αργεί στο να αποτυπώσει τις ευρύτερες τάσεις. Επομένως, τα στοιχεία του Ιουνίου εξακολουθούν να φανερώνουν σε μεγάλο βαθμό την ισχυρή δυναμική πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το γεγονός ότι, παρά το μεγάλο σοκ, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είχε παραμείνει σε καλή κατάσταση μέχρι πρόσφατα. Εξετάζοντας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένουμε μια αξιοσημείωτη επιδείνωση της ζήτησης εργασίας, η οποία και θα κατατείνει σε ήπια αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Ειδικότερα, σχετικά με την ανεργία, αυτή παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,8% τον Ιούνιο, εναρμονιζόμενη με τα χαμηλά επίπεδα του 3,8% τον Νοέμβριο του του 2019.

Σε τριμηνιαία βάση η απασχόληση αυξήθηκε κατά 160.000 άτομα τον Ιούνιο μετά μια σταθερή άνοδο 296.000 ατόμων τον Μάιο. Ο αριθμός των κενών θέσεων, ο οποίος αποτελεί έναν από τους δείκτες για τη ζήτηση εργασίας, παρέμεινε αυξημένος σε 1,27 εκατομμύριο το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.

Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,8% τον Ιούνιο και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 5,4%.

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν ίσος με τον αριθμό των εργαζομένων που ήταν εγγεγραμμένοι ως άνεργοι και πολύ πάνω από το προ πανδημίας ρεκόρ των 863.000 κενών θέσεων στα τέλη του 2018. Αναφορικά με την αύξηση των ονομαστικών μισθών (συμπεριλαμβανομένων και των μπόνους), αυτή επιβραδύνθηκε στο 5,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από 6,4% τον Μάιο, η δε αύξηση των μισθών (χωρίς τα μπόνους) επιταχύνθηκε στο 4,7% από το 4,4%. Η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ενισχύθηκε στο 5,4% από το 5,1%. Δυστυχώς, λόγω ενός ακόμη υψηλότερου ποσοστού πληθωρισμού, η Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά πως οι πραγματικές συνολικές αμοιβές μειώθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Τέλος, ενώ τα δυναμικά κέρδη στους μισθούς το 2021 αποδίδονταν στα ασυνήθιστα υψηλά μπόνους, η πρόσφατη επιτάχυνση της αύξησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να αντανακλά κυρίως την ανάκαμψη των αμοιβών. Αυτό μπορεί να λειτουργεί ως πρώιμο μήνυμα ότι οι αυξημένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό εδραιώνονται ολοένα και περισσότερο και, ως εκ τούτου, προσφέρουν ακόμη ένα επιχείρημα, ώστε η Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθήσει αυστηρότερη πολιτική έναντι των πληθωριστικών πιέσεων.

* Οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT