Στεγαστικά δάνεια: Το δίλημμα «σταθερό ή κυμαινόμενο» επιτόκιο

Στεγαστικά δάνεια: Το δίλημμα «σταθερό ή κυμαινόμενο» επιτόκιο

Πότε συμφέρει το «κλείδωμα» της δόσης στεγαστικού δανείου

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελκυστικά παραμένουν τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία λειτουργούν ως ανάχωμα στην αυξημένη αβεβαιότητα που προκαλεί η άνοδος του πληθωρισμού και η ανοδική τάση των κυμαινόμενων επιτοκίων. Αυτό επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, που εξηγούν ότι ήδη η αύξηση των επιτοκίων λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία των νοικοκυριών και την πρόθεση για την αγορά κατοικίας. Ετσι το «κλείδωμα» του επιτοκίου για μακρά χρονική περίοδο παραμένει σήμερα συμφέρουσα λύση για όσους θέλουν να κάνουν την κίνηση για νέο στεγαστικό δάνειο, χωρίς το άγχος της ανόδου των επιτοκίων.

Δεν ισχύει το ίδιο για τα νοικοκυριά που έχουν δάνεια από το παρελθόν και ήταν τα τελευταία χρόνια συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Οι συμβάσεις αυτών των δανείων και εφόσον οι δανειολήπτες απέφυγαν την επιμήκυνση της διάρκειας των οφειλών τους, έχουν κλείσει την περίοδο τοκοφορίας και οι οφειλέτες αποπληρώνουν πλέον κυρίως κεφάλαιο και λιγότερο τόκους. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, δεν θα επηρεαστούν αισθητά από την άνοδο των επιτοκίων και αυτός είναι και ο λόγος που παρά την ανησυχία που υπάρχει δεν διαπιστώνεται κύμα μετατροπής αυτών των δανείων, δηλαδή των συμβάσεων κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό.

Να σημειωθεί ότι «παρακολουθώντας» την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, το euribor 3μήνου βάσει του οποίου τιμολογείται το 90% περίπου του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, διαμορφώνεται πλέον στο 0,351%. Την ίδια στιγμή το euribor 1 χρόνου, που αποτυπώνει την τάση των επιτοκίων τον προσεχή χρόνο, διαμορφώνεται στο 1,146% προεξοφλώντας την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων που έχει ήδη προαναγγελθεί από την ΕΚΤ για τον Σεπτέμβριο, μετά και την επιμονή του πληθωρισμού σε νέο ύψος ρεκόρ τον Ιούλιο – και συγκεκριμένα στο 8,9% για την Ευρωζώνη (11,3% για την Ελλάδα).

Κόντρα στην ανοδική τάση των κυμαινόμενων επιτοκίων παραμένουν τα σταθερά επιτόκια, τα οποία με βάση τα τιμολόγια που ισχύουν αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται από 2,9% για μικρής διάρκειας 3ετών και φθάνουν έως και 4,20% για μεγάλης διάρκειας 30 ετών.

Συγκεκριμένα, το σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια της Eurobank διαμορφώνεται στο 2,90%, για 5 χρόνια στο 3,10%, για 10 χρόνια στο 3,50%, για 15 χρόνια στο 3,70%, για 20 χρόνια στο 3,90%, για 25 χρόνια στο 4% και για 30 χρόνια στο 4,20%.

Αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται από 2,9% για μικρής διάρκειας 3ετών και φθάνουν έως και 4,20% για μεγάλης διάρκειας 30 ετών.

Το σταθερό επιτόκιο για 10 έτη της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται από 3,30% έως 3,70%, το σταθερό για 15 έτη διαμορφώνεται από 3,55% έως 3,95%, για 20 έτη από 3,80% έως 4,10%, για 25 έτη από 3,95% έως 4,25% και το σταθερό επιτόκιο για 30 έτη διαμορφώνεται από 4,10% έως 4,40%.

Το σταθερό επιτόκιο της Alpha Bank για τα πρώτα 5 έτη διαμορφώνεται στο 3,20%, το σταθερό 10 ετών στο 3,40%, το σταθερό 15 ετών στο 3,60%, 20 ετών στο 3,80%, 25 ετών στο 4% και το σταθερό για 30 έτη στο 4,20%, επιτόκια που προσαυξάνονται κατά 0,20% σε περίπτωση χρηματοδότησης άνω του 60% της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου.

Η Τράπεζα Πειραιώς εφαρμόζει επιτόκια σταθερά από 3,35% έως 4% για διάρκεια από 3 έως 30 έτη, ενώ το κυμαινόμενο επιτόκιο της Τράπεζας διαμορφώνεται με βάση το euribor 1 μηνός –που παραμένει οριακά ακόμη σε αρνητικό έδαφος– πλέον περιθωρίου, που ξεκινάει από 2,65% και φθάνει έως 3,75%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου, μετά τη σταθερή περίοδο, εφαρμόζεται κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο για τις υπόλοιπες τράπεζες βασίζεται στο euribor 3μήνου προσαυξημένο κατά 3,3% ή 3,75% για την Εθνική Τράπεζα, κατά 3% έως 3,20% (ανάλογα με το ύψος του δανείου) για την Alpha Bank, κατά 1,70% έως 3,60% για τη Eurobank. Εκτός από την επιβάρυνση κατά 0,12% για την εισφορά του ν. 128, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που αναφέρουν στα τιμολόγιά τους οι τράπεζες είναι ενδεικτικά, καθώς η τελική επιβάρυνση για τον πελάτη είναι συνάρτηση του ποσού του δανείου σε σχέση με την εμπορική αξία του ακινήτου, της εισοδηματικής κατάστασης του πελάτη, αλλά και της σχέσης που διατηρεί με την τράπεζα.

Αρμόδια τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι η άνοδος των interest swap rates έχει αυξήσει το κόστος για τις τράπεζες προκειμένου να κλειδώσουν τα επιτόκια για μεγάλες σταθερές διάρκειες, όπως τα 10, τα 20 ή ακόμη και τα 30 χρόνια. «Τα επιτόκια που ίσχυαν τους περασμένους μήνες ήταν δυσανάλογα χαμηλά με την εξέλιξη του κόστους χρήματος», σημειώνουν, με αποτέλεσμα η τράπεζα μετά βίας να είναι σε θέση να καλύψει το κόστος για την αντιστάθμιση του κόστους της. Ακόμη και μετά τις αυξήσεις στις οποίες προχώρησαν το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, τα σημερινά σταθερά επιτόκια αποτελούν, σύμφωνα με τους αρμοδίους της στεγαστικής πίστης, «παράθυρο ευκαιρίας» για όσους θέλουν να «κλειδώσουν» τη δόση του στεγαστικού τους δανείου σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς με βάση τις προβλέψεις η άνοδος στα επιτόκια αυτής της κατηγορίας μπορεί να φτάσει έως και τη 1 μονάδα έως τα τέλη του χρόνου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή