Αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο

Αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο

Αυξημένος υπήρξε το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένος υπήρξε το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 39,3%, σε 111,2 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση κύκλου εργασιών σε ποσοστό 128,8% το δεύτερο τρίμηνο παρουσίασαν οι επιχειρήσεις στον τουρισμό και στην εστίαση, γεγονός που αποδίδεται στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου της φιλοξενίας, ήδη από την άνοιξη. Ο τζίρος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε περίπου 4 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο έναντι 1,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 που είχε επηρεαστεί από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, σημαντική άνοδο τζίρου κατά 50%, σε 5,8 δισ. ευρώ, είχαν και οι επιχειρήσεις μεταφοράς και αποθήκευσης. Επίσης, στη μεταποίηση ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 45%, στα 26,2 δισ. ευρώ, με την αντίστοιχη άνοδο στις κατασκευές να είναι σε ποσοστό 27,5%, στα 3,1 δισ. ευρώ. Ανοδο κύκλου εργασιών κατά 34%, στα 595 εκατ. ευρώ, εμφάνισε και η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, που αποτελεί τομέα συναφή με τις –σε τροχιά άνθησης– κατασκευές.

Τη μικρότερη αύξηση τζίρου (14,4%), παρουσίασαν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης και επικοινωνίας, με κύκλο εργασιών 3,4 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση κύκλου εργασιών (-4,2%, στα 607,5 εκατ. ευρώ) κατέγραψαν οι επιχειρήσεις με δραστηριότητα στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κύκλου εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις στον τουρισμό και στην εστίαση.

Τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, ο τζίρος των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων αυξήθηκε κατά 45,1%, σε 34,3 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα της ανόδου του τζίρου σε ποσοστό 141,5%, στο 1,2 δισ. ευρώ. Η μεταποίηση και οι κατασκευές ενίσχυσαν τον κύκλο εργασιών κατά περίπου 50% και 32%, σε 9 δισ. ευρώ και 837 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο αυτοί τομείς τον Μάιο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, είχαν καταγράψει υψηλότερους ρυθμούς αύξησης τζίρου, που διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 56% και 51% για τη μεταποίηση και τις κατασκευές αντίστοιχα.

Τον μικρότερο ρυθμό αύξησης κύκλου εργασιών σε ποσοστό 0,5%, που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε 76 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση σύγκρισης. Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις με δραστηριότητα στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, των οποίων ο τζίρος υποχώρησε κατά 31,5%, στα 125 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή