Φυσικό αέριο: Στη Ρεβυθούσα τα στρατηγικά αποθέματα

Φυσικό αέριο: Στη Ρεβυθούσα τα στρατηγικά αποθέματα

Στη Ρεβυθούσα και στη νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης (FSU), και όχι στην Ιταλία, θα εγκατασταθούν τελικά τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου που βάσει του σχεδίου της Ε.Ε. θα πρέπει να διατηρήσει η Ελλάδα για τον ερχόμενο χειμώνα.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ρεβυθούσα και στη νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης (FSU), και όχι στην Ιταλία, θα εγκατασταθούν τελικά τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου που βάσει του σχεδίου της Ε.Ε. θα πρέπει να διατηρήσει η Ελλάδα για τον ερχόμενο χειμώνα. Ελλείψει διαθέσιμης υπόγειας αποθήκης, η Ελλάδα βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο υποχρεούται να διατηρήσει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αποθέματα της τάξης του 15% της συνολικής της κατανάλωσης. Η εγκατάσταση του νέου FSU στη Ρεβυθούσα έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα να αποφύγει το υψηλό κόστος αποθήκευσης των αποθεμάτων στην Ιταλία αλλά και να διασφαλίσει την άμεση διαθεσιμότητά τους σε περίπτωση ανάγκης. Ετσι, η ΡΑΕ τροποποίησε μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης το αρχικό σχέδιο προληπτικής δράσης για την ασφάλεια εφοδιασμού και προτείνει να λειτουργήσει η νέα πλωτή αποθήκη της Ρεβυθούσας ως χώρος διατήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας.

Η νέα πλωτή δεξαμενή έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα να αποφύγει το υψηλό κόστος αποθήκευσης των αποθεμάτων στην Ιταλία.

Η υποχρέωση αφορά τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χωρίς δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό του φυσικού αερίου καυσίμου και για ποσότητες 0,57 τεραβατώρες για διάστημα πέντε μηνών και συγκεκριμένα από 1ης Νοεμβρίου 2022 έως τον Μάρτιο του 2023. Το σχέδιο προβλέπει επίσης δυνατότητα χρήσης των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης αποθήκευσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι ποσότητες θα αναπληρωθούν όχι αργότερα από 14 ημέρες από τη στιγμή που τα αποθέματα θα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.

Οι παραγωγοί που λειτουργούν αυτής της κατηγορίας μονάδες φυσικού αερίου θα πρέπει το αργότερο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022 να υποβάλουν στον ΔΕΣΦΑ δήλωση προμηθευτή αποθέματος ασφαλείας. Στην Ιταλία ή και σε άλλη χώρα της Ε.Ε. που θα επιλέξουν οι ίδιοι, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος τήρησης και μεταφοράς δεν θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο στην Ιταλία, ή εάν αποδείξουν ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στη γειτονική χώρα, θα πρέπει να αποθηκεύσουν οι εισαγωγείς φυσικού αερίου εμπορικά αποθέματα συνολικού ύψους 1,14 TWh για το ίδιο διάστημα. Οι ποσότητες υπολογίστηκαν βάσει της μέγιστης τεχνικά δυνατότητας εισαγωγής φυσικού αερίου στο σημείο εισόδου της Νέας Μεσημβρίας όπου εισέρχεται στο σύστημα το αζέρικο αέριο μέσω του TAP, αφού το LNG που θα αποθηκευθεί στην Ιταλία θα φθάνει στο ελληνικό σύστημα μέσω εικονικής αντίστροφης ροής. Η ΡΑΕ έχει υπολογίσει το εκτιμώμενο κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της Ιταλίας μεταξύ 8-17 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό θα αποζημιώνεται, όπως και το κεφαλαιουχικό κόστος διατήρησης αποθεμάτων, από το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού που ανακτάται από τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Το κόστος προμήθειας βαρύνει αποκλειστικά τις εταιρείες και σε σημερινές τιμές κυμαίνεται στα 220 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή