Ο πρώτος Ασιάτης στην τριάδα των κροίσων

Ο πρώτος Ασιάτης στην τριάδα των κροίσων

Ο Ινδός Γκαουτάμ Αντάνι στην τρίτη θέση του Bloomberg Billionaires Index, πίσω από τον Ελον Μασκ και τον Τζεφ Μπέζος

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι άνθρωποι εκτός Ινδίας είχαν ακούσει μέχρι πριν από λίγα χρόνια για τον Γκαουτάμ Αντάνι. Τώρα ο Ινδός επιχειρηματίας, o οποίος εγκατέλειψε το κολέγιο και δοκίμασε την τύχη του αρχικά ως έμπορος διαμαντιών, προτού στραφεί στον άνθρακα, είναι πλέον ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ασιάτης βρέθηκε στην πρώτη τριάδα του Bloomberg Billionaires Index – ο Ινδός Μουκές Αμπάνι και ο Κινέζος Τζακ Μα δεν έφτασαν ποτέ τόσο ψηλά. Οπως αναφέρει το Bloomberg, με περιουσία 137,4 δισ. δολαρίων, ο Αντάνι ξεπέρασε τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό και βρίσκεται πίσω από τον Ελον Μασκ και τον Τζεφ Μπέζος στην κατάταξη, των οποίων οι περιουσίες ανέρχονται στα 251 δισ. δολ. και 153 δισ. δολ., αντιστοίχως.

Ο 60χρονος Αντάνι τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει την αυτοκρατορία του και διευρύνοντας το πεδίο δραστηριοτήτων του, από τα κέντρα δεδομένων μέχρι το τσιμέντο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την αλουμίνα, ενώ όπως αρκετοί δισεκατομμυριούχοι έτσι και ο ίδιος είδε την περιουσία του να πολλαπλασιάζεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο όμιλος Adani ελέγχει πλέον τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης λιμένων και αεροδρομίων της Ινδίας, διανομέα φυσικού αερίου και ανθρακωρυχείο. Ενώ το ορυχείο του Carmichael στην Αυστραλία έχει επικριθεί από περιβαλλοντολόγους, δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο να επενδύσει 70 δισ. δολάρια σε πράσινη ενέργεια για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο. Καθώς διαθέτει πλέον έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων στον κόσμο τροφοδοτώντας τα αξιοσημείωτα κέρδη του, οι ανησυχίες του Αντάνι για την ταχεία ανάπτυξη έχουν αυξηθεί.

Η περιουσία του εκτιμάται στα 137,4 δισ. δολάρια.

Το μπαράζ των συμφωνιών του δισεκατομμυριούχου χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο με δάνεια και η αυτοκρατορία του έχει «βαθιά υπερμόχλευση», ανέφερε η CreditSights σε έκθεσή της αυτόν τον μήνα. Οπως σημειώνει το Bloomberg, ορισμένοι νομοθέτες και παρατηρητές της αγοράς έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τις αδιαφανείς δομές των μετόχων και την έλλειψη κάλυψης από αναλυτές στις εταιρείες του ομίλου Adani. Ωστόσο, οι μετοχές των εταιρειών του έχουν εκτιναχθεί στα ύψη –μερικές από αυτές πάνω από 1.000% από το 2020, με τις αποτιμήσεις να αντιστοιχούν σε 750 φορές τα κέρδη–, καθώς ο μεγιστάνας επικεντρώθηκε σε τομείς τους οποίους ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θεωρεί κρίσιμους για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Ινδίας.

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια και τις υποδομές έχει κερδίσει επενδύσεις από εταιρείες όπως η Warburg Pincus και η TotalEnergies SE, βοηθώντας τον Αντάνι να εισέλθει στα κλιμάκια όπου μέχρι τώρα κυριαρχούσαν οι μεγιστάνες της τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Συνολικά, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αντάνι πρόσθεσε 60,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του μόνο το 2022, πέντε φορές περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον. Πρώτα ξεπέρασε τον Αμπάνι ως ο πλουσιότερος Ασιάτης τον Φεβρουάριο, ενώ τον Απρίλιο αύξησε την περιουσία του πάνω από 100 δισ. και ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft ως ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον περασμένο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντάνι μπόρεσε να ξεπεράσει μερικούς από τους πλουσιότερους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, εν μέρει επειδή αυτοί ενίσχυσαν πρόσφατα το φιλανθρωπικό τους έργο. Ο Γκέιτς είπε τον Ιούλιο ότι θα μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιδρυμα Bill & Melinda Gates, ενώ ο Γουόρεν Μπάφετ έχει ήδη δωρίσει περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια δολάρια στη φιλανθρωπική οργάνωση. Από την πλευρά του και ο Αντάνι υποσχέθηκε τον Ιούνιο να δωρίσει 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια για κοινωνικούς σκοπούς με αφορμή τα 60ά γενέθλιά του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο ίδιος τόνισε πως η δωρεά θα δοθεί μέσω του Adani Foundation προκειμένου να στηριχθούν κλάδοι όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων. «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δωρεές σε ίδρυμα που έχει γίνει ποτέ επιχειρηματικά στην ιστορία της Ινδίας», είπε ο ίδιος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή