Πληθωρισμός ή ύφεση, το δίλημμα της ΕΚΤ

Πληθωρισμός ή ύφεση, το δίλημμα της ΕΚΤ

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών καθιστά ακόμη πιο πιθανή την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. την επόμενη εβδομάδα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό προκαλώντας μια σειρά από αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού, ακόμη και εάν η πιθανότητα μιας επίπονης ύφεσης είναι σχεδόν βέβαιη. Λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων αλλά και της καταστρεπτικής ξηρασίας, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο τον Αύγουστο από αυτήν που αρχικά προβλεπόταν, ενώ επιπλέον αυξήσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα. Αυτό θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα σε νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις που έχουν στραφεί στις αποταμιεύσεις τους.

Η συγκυρία των αυξημένων τιμών και της υποτονικής ανάπτυξης, που συχνά χαρακτηρίζεται ως στασιμοπληθωρισμός, δίνει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να κάνει αρκετά «επίπονες» επιλογές, που θα εντείνουν τον πόνο των 340 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωζώνης. Η επεκτατική νομισματική πολιτική θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και τελικά θα προκαλέσει ζημιά στην αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών, απειλώντας τα θεμέλια που έχουν θέσει για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ωστόσο, η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη, ενισχύοντας τα σενάρια ύφεσης τα οποία διαφαίνονταν από την αρχή του καλοκαιριού. Τελικά οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής θα επιλέξουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, και τα επιτόκια είναι πιθανόν να αυξηθούν κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες αλλά και τα νοικοκυριά.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν χθες θα ενισχύσουν την πιθανότητα μεγάλης, κατά 75 μονάδες βάσης, αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, και τα «περιστέρια» θα πρέπει να μπουν στη μάχη για να τη μειώσουν στα ακόμη υψηλά επίπεδα των 50 μονάδων βάσης. Ο πληθωρισμός των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Αύγουστο στο 9,1%, από 8,9% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις. «Tα ποσοστά του πληθωρισμού είναι πιθανόν να αυξηθούν τον Σεπτέμβριο», επισήμανε ο Κριστόφ Γουέιλ, οικονομολόγος στην Commerzbank. «Συνεπώς, η πίεση στην ΕΚΤ για τη συνέχιση της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων είναι πιθανόν να παραμείνει υψηλή». Καθώς η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια δεν ήταν απρόσμενη, η αύξηση του κόστους των υπηρεσιών αλλά και ο πληθωρισμός 5% σε προϊόντα –εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών– σίγουρα ανησυχεί τους αξιωματούχους της ΕΚΤ. Το ενδεχόμενο να αποφευχθεί μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης δείχνει πάρα πολύ δύσκολο, καθώς η οικονομική εμπιστοσύνη μειώθηκε περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την πορεία της ανάπτυξης. «Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα έχει επιπτώσεις στη ζήτηση, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και οδηγώντας την Ευρωζώνη σε ύφεση αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε ο Ρικάρντο Μαρτσέλι Φαμπιάνι της Oxford Economics.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή