Πληθωρισμός: Υψηλά στο 11,1% τον Αύγουστο

Πληθωρισμός: Υψηλά στο 11,1% τον Αύγουστο

Περαιτέρω μικρή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω μικρή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Ωστόσο, παραμένει σε διψήφιο ποσοστό και μάλιστα πάνω από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ενώ οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα δεν είναι αισιόδοξες, καθώς οι τιμές στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε 11,1% τον Αύγουστο από 11,3% τον Ιούλιο. Με άλλα λόγια οι τιμές σε σύγκριση με πέρυσι συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά, αλλά με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό. Επίσης, η Eurostat εκτιμά ότι σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν τον Αύγουστο του 2022 κατά 0,3%.

Πληθωρισμός: Υψηλά στο 11,1% τον Αύγουστο-1

Η διαμόρφωση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 11,1% σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τον έβδομο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Επίσης, αυτός παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι συνολικά στην Ευρωζώνη, όπου διαμορφώθηκε τον Αύγουστο –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat– σε 9,1% από 8,9% τον Ιούλιο.

Η Ελλάδα έχει τον έβδομο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

H ελαφρά αποκλιμάκωση σχετίζεται πιθανόν με τη μικρή μείωση των τιμών των καυσίμων, καθώς και με την κατάργηση της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Πάντως, η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με πολύ υψηλό ενεργειακό πληθωρισμό. Τον Αύγουστο ήταν 49,6%, ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ 10 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Ακόμη, πάντως, και εάν υπάρξει μια μικρή αποκλιμάκωση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων –κάτι, πάντως, που στην παρούσα φάση δεν είναι πιθανό στο ορατό μέλλον– οι τιμές στα άλλα αγαθά θα συνεχίσουν να είναι υψηλές διότι έχουν ήδη παραχθεί με υψηλό κόστος ενέργειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι και τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή για την Ευρωζώνη δείχνουν χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών της ενέργειας –38,3% τον Αύγουστο έναντι 39,6% τον Ιούλιο– αλλά υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών των τροφίμων – 10,6% τον Αύγουστο έναντι 9,8% τον Ιούλιο. Επίσης, μεγαλύτερη ήταν τον Αύγουστο η αύξηση των τιμών στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα, 5% έναντι 4,5% τον Ιούλιο, αλλά και στις υπηρεσίες, 3,8% τον Αύγουστο έναντι 3,7% τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή