Κίνδυνος υποβάθμισης από τη Fitch των γερμανικών και των ιταλικών τραπεζών

Κίνδυνος υποβάθμισης από τη Fitch των γερμανικών και των ιταλικών τραπεζών

«Ηχηρή» προειδοποίηση στέλνει η Fitch Ratings σε Γερμανία και Ιταλία ότι σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου θα προχωρήσει σε υποβάθμιση των τραπεζών τους

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηχηρή» προειδοποίηση στέλνει η Fitch Ratings σε Γερμανία και Ιταλία ότι σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου θα προχωρήσει σε υποβάθμιση των τραπεζών τους. Οπως τονίζει σε ανάλυσή του ο οίκος, οι γερμανικές και οι ιταλικές τράπεζες είναι από τις πιο εκτεθειμένες στη Δυτική Ευρώπη σε ενδεχόμενη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου. Η Δυτική Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ένα σοβαρό μακροοικονομικό σοκ εάν διακοπεί ο εφοδιασμός, με τη Γερμανία και την Ιταλία να είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο. Το σοκ θα αποδυνάμωνε τις προοπτικές για τις τράπεζες και η Fitch είναι πιθανό να τις υποβαθμίσει.

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει, η βέβαιη ύφεση στη Γερμανία και την Ιταλία που θα προκαλέσει η διακοπή του ρωσικού αερίου θα αποδυναμώσει τη ζήτηση δανείων, περιορίζοντας τις επιχειρηματικές προοπτικές για τις τράπεζες και οδηγώντας σε υψηλότερες χρεώσεις απομείωσης δανείων. Πάντως ο οίκος προσθέτει πως προς το παρόν οι γερμανικές και οι ιταλικές τράπεζες είναι ανθεκτικές, καθώς έχουν γενικά ισχυρή ποιότητα ενεργητικού σε σχέση με τις αξιολογήσεις τους, υγιή κεφαλαιοποίηση και επωφελούνται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια έχουν πολύ αδύναμη κερδοφορία, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με τη σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους εάν διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, ιδίως από την έκθεσή τους σε ευάλωτους εταιρικούς τομείς. Ωστόσο, η ποιότητα του ενεργητικού δεν αποτελεί άμεση ευαισθησία σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση πολλών τραπεζών της Γερμανίας, δεδομένων των υγιών δεικτών ποιότητας του ενεργητικού τους, επομένως οι υποβαθμίσεις δεν θα είναι εκτεταμένες. Αρκετές γερμανικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει stress tests σχετικά με τον αντίκτυπο μιας πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου, ενώ αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει η Fitch, οι ιταλικές τράπεζες με την υψηλότερη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ιταλίας, των Intesa Sanpaolo και UniCredit, βαθμολογούνται με «BBB», στο ίδιο επίπεδο με την αξιολόγηση της χώρας. Μια διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα αποδυνάμωνε τις επιχειρηματικές προοπτικές για τις ιταλικές τράπεζες, ενώ και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα επιδεινωθεί, αλλά η κύρια «ευαισθησία» της αξιολόγησής τους είναι η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιταλίας, η οποία προς το παρόν έχει σταθερές προοπτικές. Πάντως, στα θετικά για τις ιταλικές τράπεζες ο οίκος τοποθετεί το ότι συνεχίζουν να μειώνουν τα NPEs – κάτι που έχει οδηγήσει σε πιο ισχυρούς ισολογισμούς, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα στηρίξει την κερδοφορία.

Εκτός Γερμανίας και Ιταλίας, πολλές από τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης είναι λιγότερο εκτεθειμένες βραχυπρόθεσμα στις μακροοικονομικές επιπτώσεις από τη διακοπή του ρωσικού αερίου. Ομως μακροπρόθεσμα, όπως προειδοποιεί η Fitch, θα αντιμετωπίσουν και αυτές επιδεινούμενες επιχειρηματικές προοπτικές, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε επιδείνωση των αξιολογήσεών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή