Ισχυρές ενδείξεις παγκόσμιας ύφεσης

Ισχυρές ενδείξεις παγκόσμιας ύφεσης

Καθώς ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία εντείνεται και η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται, oι μετρήσεις για την πορεία της μεταποίησης σε Ευρώπη και Ασία έδειξαν πτώση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία εντείνεται και η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται, oι μετρήσεις για την πορεία της μεταποίησης στην Ευρώπη και στην Ασία έδειξαν πτώση.

Ο δείκτης PMI για τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μειώθηκε στις 49,6 μονάδες τον Αύγουστο από 49,8 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον S&P Global, γεγονός που καταδεικνύει πως η ζήτηση βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, καθώς οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος ενέργειας αλλά και με μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Γερμανία και η Ιταλία σημείωσαν επίσης τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 26 μηνών, ενώ στην Ασία ο δείκτης PMI της Ταϊβάν μειώθηκε στις 42,7 μονάδες, σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020. Παράλληλα, ο αντίστοιχος δείκτης στη Νότια Κορέα σημείωσε τη χειρότερη επίδοση από τον Ιούλιο του 2020 καθώς μειώθηκε στις 47,6 μονάδες.

Σε όλες τις μεγάλες οικονομίες ο πρόδρομος δείκτης PMI στέλνει ανησυχητικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας.

Και στην Ιαπωνία ο δείκτης σημείωσε πτώση, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Η μείωση των παραγγελιών που δέχθηκαν εταιρείες στην Ταϊβάν, επιβεβαιώνει ότι η πτώση που καταγράφηκε στις εξαγωγές τον Ιούλιο συνεχίζεται. Επίσης, εταιρείες που κατασκευάζουν ημιαγωγούς προειδοποίησαν πρόσφατα για μείωση της ζήτησης για μικροτσίπ, εξαρτήματα που αποτελούν βασικές εξαγωγές τόσο για την Ταϊβάν όσο και για τη Νότια Κορέα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον αβεβαιότητας, καθώς οι δύο από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες ωθούν προς τα πάνω τα επιτόκια δανεισμού ώστε να τιθασεύσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Το πλήγμα που έχει υποστεί η παραγωγή σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο, αποτελεί προειδοποίηση για την πορεία της ζήτησης, καθώς ο πληθωρισμός πλήττει την τσέπη των νοικοκυριών. Για την περίπτωση της Ευρωζώνης, οι πιθανότητες ύφεσης είναι αυξημένες καθώς η Ρωσία μειώνει τις ροές ενέργειας, αυξάνοντας ραγδαία τις τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας.

Παρά το ζοφερό μέλλον, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ώστε να συγκρατήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό. «Οι δείκτες των επόμενων μηνών δείχνουν πως η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης είναι πιθανόν να ενταθεί –ίσως και αισθητά– μέσα στο επόμενο διάστημα, κάτι που σημαίνει πως ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί», ανέφερε ο οικονομολόγος της S&P Global Κρις Γουίλιαμσον.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή