Στην τελική ευθεία η λίστα για το «καλάθι» της ΔΕΘ

Στην τελική ευθεία η λίστα για το «καλάθι» της ΔΕΘ

Πρωταγωνιστούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων ενίσχυσης που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο στη ΔΕΘ, με πρωταγωνιστές αυτά που αφορούν την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του επιδόματος θέρμανσης. Μιλώντας στον σταθμό Alpha 989 είπε ότι «είναι ένα από τα μέτρα που αξιολογούνται, αν μπορεί να δοθεί αυξημένο». Αυτό μεταφράζεται σε διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και αύξηση του ποσού του επιδόματος. Αλλωστε, το μέτρο σχεδόν προανήγγειλε το Σαββατοκύριακο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο, το βλέπετε και το παρακολουθείτε, το γνωρίζετε καλά, και περισσότερα χρήματα και διευρυμένη περίμετρο και φέτος δεν θα μπορεί να είναι διαφορετικά. Εχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό», είπε ο κ. Οικονόμου. Η παρέμβαση θεωρείται απαραίτητη δεδομένου ότι τόσο η τιμή του πετρελαίου, η διάθεση του οποίου ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, είναι υψηλότερη όσο και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δυσμενέστερη.

Το πετρέλαιο θέρμανσης, πάντως, αναδεικνύεται σε συμφερότερη λύση για τους καταναλωτές σε σχέση με το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο, και η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει όσους μπορούν να καταφύγουν στη συγκεκριμένη λύση για τη φετινή χειμερινή σεζόν.

Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε, εξάλλου, την υιοθέτηση του γερμανικού μέτρου μείωσης των τιμών των εισιτηρίων μέσων μαζικής μεταφοράς, λέγοντας ότι είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζει η κυβέρνηση.

Η μερίδα του λέοντος της κυβερνητικής στήριξης θα κατευθυνθεί στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην επιδότηση των λογαριασμών των νοικοκυριών, που απορροφά τεράστια ποσά κάθε μήνα, φτάνοντας έως 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Κάπως έτσι, ο συνολικός λογαριασμός εκτινάσσεται πολύ πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, όπως είπε χθες ο κ. Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό της στήριξης για την ενέργεια φτάνει τα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ συνεισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός και τα υπόλοιπα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αλλα 2 δισ. ευρώ αφορούν τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών.

Στο τραπέζι, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, φθηνότερα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς και νέα επιταγή ακρίβειας.

Στα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα είναι η συνέχιση της επιδότησης του ρεύματος και πιθανώς η διεύρυνση της στήριξης των λογαριασμών του φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές του βρίσκονται στα ύψη. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό με σήμερα η στήριξη των λογαριασμών του ρεύματος για όλο το 2023 αν οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Δεν είναι σαφές ακόμη αν θα υπάρξει fuel pass 3.

Επίσης, μία ακόμη «επιταγή ακρίβειας» είναι από τα επικρατέστερα μέτρα, με στόχευση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

H αύξηση των συντάξεων πρωταγωνιστεί στα μέτρα του 2023, με το ύψος της να διαμορφώνεται στο 6,5% περίπου, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 4% και ο πληθωρισμός να αγγίξει το 9%.

Επίσης, στα μόνιμα και σημαντικά μέτρα του 2023 συγκαταλέγεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, επεκτείνοντας το μέτρο που ήδη ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας επέστησε χθες την προσοχή στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς «η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει απεριόριστος δημοσιονομικός χώρος, υπάρχει περιορισμένος και μεγάλη αβεβαιότητα».

Σχέδιο αποθήκευσης ενέργειας έως και 900 MW

Ελληνικό μέτρο κρατικών ενισχύσεων εκτιμώμενης αξίας 341 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κατασκευής και λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ενέκρινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

«Το ελληνικό μέτρο θα συμβάλει στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών αγορών, βοηθώντας την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε η επίτροπος, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Στόχο των κρατικών ενισχύσεων αποτελεί η ομαλή ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας –κυρίως της αιολικής και της ηλιακής– στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ελληνικό σχέδιο προωθεί τη δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής δυναμικότητας έως και 900 MW. Η ανάθεση των συμβάσεων με δημόσιο διαγωνισμό θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023, ενώ οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν υπό μορφήν επενδυτικής επιχορήγησης κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων και με τη μορφή ετήσιας στήριξης κατά τη φάση λειτουργίας των έργων για μια περίοδο δέκα ετών. Το συνολικό ποσό της ετήσιας στήριξης ανά δικαιούχο θα καθοριστεί με διαγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή