Ελληνική οικονομία: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ελληνική οικονομία: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Eνας από τους βασικούς κινδύνους για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα είναι η πλήρης διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως προειδοποιεί η Morgan Stanley

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας από τους βασικούς κινδύνους για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα είναι η πλήρης διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως προειδοποιεί η Morgan Stanley, ένα σενάριο που γίνεται όλο και πιο πιθανό μετά την ανακοίνωση της Gazprom για την επ’ αόριστον διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1.

Η αμερικανική τράπεζα εμφανίζεται γενικότερα θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας πως φέτος θα σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 6,1%, ξεχωρίζοντάς την ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού. Ενώ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2023, προβλέπει πως η Ελλάδα θα αποφύγει την τεχνική ύφεση και θα υπεραποδώσει και πάλι έναντι της Ευρωζώνης. Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία ωστόσο παραμένουν σημαντικοί, ειδικότερα σε ένα σενάριο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα είναι σε θέση να περιορίσει σταδιακά το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς μεγάλη δυσκολία αυτόν τον χειμώνα, μειώνοντας τον κίνδυνο εφαρμογής δελτίου ενέργειας, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές LNG (κυρίως από ΗΠΑ, Αλγερία, Αίγυπτο και Νιγηρία), καθώς και να προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει το φυσικό αέριο που λαμβάνεται μέσω του αγωγού TAP. Επίσης, τέσσερις μονάδες που λειτουργούν με αέριο θα μπορούσαν εύκολα να μετατραπούν σε ντίζελ.

Εκτίναξη πληθωρισμού έως και 20%, εάν διακοπούν πλήρως οι ροές ρωσικού αερίου, «βλέπει» η Morgan Stanley.

«Ενώ τα παραπάνω μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει την εφαρμογή δελτίου φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών, η χώρα παραμένει εκτεθειμένη μέσω του καναλιού των τιμών. Σε περίπτωση συνολικής διακοπής των ρωσικών ροών, οι υψηλότερες τιμές θα αυξήσουν τον πληθωρισμό στην Ελλάδα πολύ πέρα από τα σημερινά επίπεδα και θα συμπιέσουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών», σημειώνει η Morgan Stanley.

Αναφορικά με το ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως τα ισχυρότερα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη και η ορατή πρόοδος που σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των NPEs δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους οίκους αξιολόγησης. Από την αρχή του έτους η S&P και η DBRS έχουν «ανεβάσει» την αξιολόγηση της Ελλάδας σε μόλις ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Η ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, θα μπορούσε πιθανότατα να συμβάλει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Morgan Stanley, «ένας βασικός κίνδυνος για την ικανότητα της Ελλάδας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, όπως δήλωσε και η Fitch, είναι το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με τον οίκο, όπως εξηγεί, σε αυτό το σενάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 20% και να αναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. «Μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κυβέρνηση να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα και να επηρεάσουν αρνητικά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει η Morgan Stanley.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή