Η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχισθεί, τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ

Η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχισθεί, τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ

Στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από τον Ιανουάριο του 1999 και τη «γέννηση» του ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από τον Ιανουάριο του 1999 και τη «γέννηση» του ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια ιστορική και ομόφωνη απόφαση για να μειώσει τον πληθωρισμό, παρόλο που η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι τώρα όλο και πιο πιθανή λόγω των «παιχνιδιών» και των απειλών της Ρωσίας με το φυσικό αέριο. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και να κινηθεί εμπροσθοβαρώς στις επόμενες συνεδριάσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 1,25% –το υψηλότερο επίπεδο από το 2011– καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1,50%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, «στη διάρκεια των επόμενων συνεδριάσεων το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω προκειμένου να μετριάσει τη ζήτηση και να αποτρέψει τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», εξηγώντας πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο (2%) για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε, επίσης, ότι τα επιτόκια δεν βρίσκονται ακόμη στο «ουδέτερο» επίπεδο, ενώ τόνισε πως στις επόμενες δύο, τρεις ή τέσσερις συνεδριάσεις οι αυξήσεις θα συνεχιστούν, συμπληρώνοντας πως το διοικητικό συμβούλιο θα επαναξιολογεί τακτικά τη νομισματική πολιτική με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Πάνω ο πληθωρισμός

Η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχισθεί, τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ-1

Κάτω η ανάπτυξη

Εάν υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου, η Ευρωζώνη θα σημειώσει ύφεση 0,9% το 2023, εκτιμά στο δυσμενές σενάριο η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ προχώρησε και σε σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη για το υπόλοιπο διάστημα του τρέχοντος έτους και σε όλη τη διάρκεια του 2023. Οπως τόνισε, έπειτα από ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2022, πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Ζώνη του Ευρώ επιβραδύνεται σημαντικά και η οικονομία αναμένεται να παραμείνει στάσιμη αργότερα εντός του έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η δυσμενής γεωπολιτική κατάσταση, ιδίως η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, επιδρά αρνητικά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Ετσι αναμένει τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2022 (από 2,8%) λόγω του ισχυρότερου πρώτου εξαμήνου, αλλά το 2023 θα κινηθεί στο 0,9% (από 2,1%) και το 2024 στο 1,9% (από 2,1%).

Ωστόσο, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ, όπου υπάρχει πλήρης διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, η Ευρωζώνη αναμένεται να σημειώσει ύφεση 0,9% το 2023 και ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 6,9%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ δεν είχε πολλές επιλογές. Οτιδήποτε άλλο εκτός από μια μεγάλη κίνηση στα επιτόκια θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ δεν ήταν «σοβαρή» όσον αφορά την εντολή της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αυτό κινδύνευε να αυξήσει τις ήδη υψηλές μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, γεγονός που θα σήμαινε απώλεια εμπιστοσύνης στην ΕΚΤ.

Οι προβλέψεις

Η Pimco εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου. «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα επιδιώξει να φέρει τα επιτόκια πολιτικής της σε ουδέτερη περιοχή πολύ γρήγορα, ενώ το 2023 θα μειώσει το ύψος των αυξήσεων σε 25 μονάδες βάσης», όπως σημειώνει ο διαχειριστής κεφαλαίων του οίκου, Κονσταντίν Βέιτ. Η Citigroup από την πλευρά της εκτιμά πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα «γενναία» αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και τον Οκτώβριο, ακολουθούμενη από αύξηση 50 μ.β. τον Δεκέμβριο, προτού η εξασθένηση της οικονομίας σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων στο 2%.

«Με την απόφαση αυτή είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ έχει εγκαταλείψει τη στόχευση και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και έχει ενταχθεί στην ομάδα των κεντρικών τραπεζών που επικεντρώνονται στη μείωση του πληθωρισμού», σημειώνει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING. «Ακόμη ωστόσο δεν μπορούμε να δούμε πώς η νομισματική πολιτική μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό που οφείλεται κυρίως σε (εξωτερικούς) παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να «αποζημιώνει» για τις κρατικές καταθέσεις στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον κίνδυνο αυτά τα ποσά να επιστρέψουν στην αγορά που ήδη διαθέτει άφθονη ρευστότητα. Ετσι, πλέον και έως τον Απρίλιο του 2023, τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατών της Ευρωζώνης στις εθνικές κεντρικές τράπεζες θα λαμβάνουν ως αποζημίωση το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο αυξήθηκε στο 0,75%. Αυτό θα βοηθήσει στην υποστήριξη της αγοράς στις συμφωνίες επαναγοράς (repo), όπου τα μετρητά ανταλλάσσονται με ομόλογα. Η αγορά αυτή έχει διαταραχθεί από τις τεράστιες αγορές χρέους της ίδιας της ΕΚΤ, οι οποίες έχουν καταστήσει δύσκολο να βρεθούν ασφαλή κρατικά ομόλογα, ενώ υπάρχει πλεονάζουσα προσφορά μετρητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή