Με ελληνικό πράσινο λογισμικό ταξιδεύει η Wallenius Wilhelmsen

Με ελληνικό πράσινο λογισμικό ταξιδεύει η Wallenius Wilhelmsen

Η νορβηγική ναυτιλιακή συνεργάζεται με την ελληνική DeepSea για να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία Wallenius Wilhelmsen γίνεται η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία παγκοσμίως η οποία υιοθετεί μια ολοκληρωμένη λύση βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτιστοποίηση των ταξιδιών των πλοίων της. Κάτι τέτοιο θα της δώσει τη δυνατότητα να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων έως 10%. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία επίτευξης μηδενικών εκπομπών αερίου», επισημαίνει ο Geir Fagerheim, SVP Marine Operations στη Wallenius Wilhelmsen.

Η Wallenius Wilhelmsen έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για μείωση των εκπομπών κατά 27,5% έως το 2030. «Ενα μέρος από αυτή τη μείωση θα πρέπει να προέλθει από τα υφιστάμενα πλοία. Eργαζόμαστε επιμελώς προκειμένου να βρούμε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για τον υφιστάμενο στόλο. Αυτή η συνεργασία είναι μία από αυτές που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στον στόχο. Στοχεύουμε να εντάξουμε την επόμενης γενιάς λύση για τη βελτιστοποίηση των ταξιδιών προκειμένου να ενισχυθεί η απόδοση των πλοίων σε όλο τον στόλο μας», επισήμανε.

Η εταιρεία συνεργάζεται με την ελληνική εταιρεία τεχνολογίας DeepSea, έδρα της οποίας είναι η Αθήνα, για να ελέγξει και να αναπτύξει περαιτέρω την απόδοση του λογισμικού στα πλοία κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Η DeepSea αποτελείται από ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικούς αλλά και ειδικούς του κλάδου, με εξειδίκευση πάνω στη χρήση τεχνολογίας μηχανικής μάθησης αλλά και τεχνητής νοημοσύνης, με σκοπό να κάνουν τον κλάδο του shipping πολύ πιο αποτελεσματικό.

Τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές ΙΤ αλλά και στο cloud, ενώ έχει εργαστεί προς την κατεύθυνση της εφαρμογής αισθητήρων πάνω στα πλοία ώστε να αντλεί δεδομένα τα οποία θα είναι σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Αυτοί οι αισθητήρες παρακολουθούν παραμέτρους όπως η κατανάλωση καυσίμων, η ταχύτητα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα. «Μπορούμε τώρα να αντλήσουμε αυτά τα δεδομένα μέσα από τη χρήση cloud τεχνολογίας, μετά να τα “τρέξουμε” μέσα από ένα πολύπλοκο μαθηματικό μοντέλο, με τη βοήθεια τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτή της DeepSea, που τελικά παρέχει πολύ κατατοπιστικές οδηγίες αναφορικά με τη βέλτιστη διαδρομή και την ταχύτητα του πλοίου. Αυτά τα εργαλεία παρέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες του ταξιδιού με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια όταν συσχετίζονται και με τις ενημερώσεις για την πρόγνωση του καιρού», αναφέρει ο κ. Fagerheim.

Είναι χαρά μας να συνεργαζόμαστε με τη Wallenius Wilhelmsen. Δεν γινόμαστε μόνο ένα βασικό μέρος της στρατηγικής απανθρακοποίησης της Wallenius Wilhelmsen, αλλά δουλεύουμε με επαγγελματίες που θέλουν πραγματικά να συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, προωθώντας έτσι μια πιο πράσινη ναυτιλιακή βιομηχανία συνολικά», πρόσθεσε ο Ρομπέρτο Κούστας, CEO της DeepSea.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή