Αύξηση τιμών: Επτά στους δέκα μισθωτούς έχουν περικόψει βασικά είδη διατροφής

Αύξηση τιμών: Επτά στους δέκα μισθωτούς έχουν περικόψει βασικά είδη διατροφής

Το 2022 μόλις το 20% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα είδε τον μισθό του να αυξάνεται

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Επτά στους 10 μισθωτούς έχουν περικόψει βασικά είδη διατροφής, καθώς η ακρίβεια «ροκανίζει» σχεδόν το 20% των αμοιβών τους. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούλιο χάθηκε πάνω από το 19% της αγοραστικής δύναμης των αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό, ενώ η απώλεια είναι ακόμη μεγαλύτερη, στο 29,2%, στην περίπτωση εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Αύξηση τιμών: Επτά στους δέκα μισθωτούς έχουν περικόψει βασικά είδη διατροφής-1

Παρουσιάζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα από τα μεγέθη της οικονομίας, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης τόνισε ότι η κατανάλωση παραμένει ανθεκτική παρά την ακρίβεια, κάτι όμως που δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί, καθώς για να είναι βιώσιμη η αύξηση της κατανάλωσης πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και η απασχόληση. Αντίθετα, δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμη αν στηρίζεται στα επιδόματα. Ο κ. Αργείτης ανέφερε επίσης την πρόταση της ΓΣΕΕ για μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες, με δεδομένο ότι τα έσοδα ΦΠΑ από τα πετρελαιοειδή και τα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 2,8 δισ.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, σύμφωνα με έρευνα της συνομοσπονδίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων, οι εργαζόμενοι στη Γαλλία και τη Ρουμανία χρειάζονται 30 ημέρες για να καλύψουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας, στην Ελλάδα απαιτούνται 54 ημέρες εργασία και στην Τσεχία 65. Επίσης για να πληρωθεί ο ετήσιος λογαριασμός ενέργειας, στη Λιθουανία απαιτούνται 11 ημέρες εργασίας και στην Ελλάδα 36. Μάλιστα, με σύνθημα «οι μισθωτοί πληρώνουν την ακρίβεια», ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε πως θα εισηγηθεί στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού, 24ωρη γενική απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ενδεικτικά της δυσκολίας που έχουν οι μισθωτοί να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια είναι και τα στοιχεία που αναδεικνύει έρευνα της Αlco σε συνεργασία με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε δείγμα 1.500 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, από τις 31 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν περνάει στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων ιδιωτικού τομέα. Ετσι, το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στον μισθό του εντός του 2022.

Αντίθετα, η επίδραση της ακρίβειας είναι σχεδόν καθολική. Το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής. Το 70% δήλωσε ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει –από πολύ έως καθόλου– στις δυσκολίες του φετινού χειμώνα. Το 63% δήλωσε ότι η μόνη λύση είναι η αύξηση των μισθών και κυρίως του κατώτατου. Το 40% δήλωσε πως εργάζεται περισσότερες ώρες και το 60% πως εργάζεται το συμφωνημένο ωράριο. Το 38% δήλωσε ότι εργάζεται πάνω από 10 ώρες. Το εύρημα εμφανίζεται σε αυξημένο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Το 50% των εργαζομένων δήλωσε ότι πληρώνεται για την υπερωριακή απασχόληση και το 50% πως παραμένει απλήρωτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT