Αυτόματη επικαιροποίηση του Ε9 μέσω του myProperty

Αυτόματη επικαιροποίηση του Ε9 μέσω του myProperty

Σε περιπτώσεις αγοράς ή πώλησης, δωρεάς και κληρονομιάς ακινήτου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ψηφιακή υπηρεσία που ουσιαστικά βάζει τέλος στην επικαιροποίηση του Ε9 ενεργοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Κατά την αγοραπωλησία ακινήτου η επικαιροποίηση του Ε9 θα γίνεται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται εκ των υστέρων η τροποποίηση της δήλωσης. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν νέο Ε9, δηλαδή να τροποποιήσουν το προηγούμενο, καθώς αυτό θα γίνεται αυτοματοποιημένα από την εφορία με την άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Επί της ουσίας όσοι αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9, αλλά οι μεταβολές θα γίνονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myProperty. Με τη νέα διαδικασία θα περιοριστούν στο ελάχιστο τα λάθη που παρατηρούνται σήμερα και οδηγούν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για να περιοριστούν οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στο έντυπο, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ. Πάντως, οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να διορθώνουν ή να προσθέτουν στοιχεία που αφορούν, για παράδειγμα, την ηλεκτροδότηση ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής ή τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου, που δεν περνούν μέσα από την πλατφόρμα myProperty.

Επίσης, στα μέσα Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή για τις δηλώσεις κληρονομιών. Οι φορολογούμενοι που κληρονομούν ακίνητα θα γλιτώσουν από την ταλαιπωρία και τις επισκέψεις στην εφορία, καθώς η δήλωση φόρου κληρονομιάς θα υποβάλλεται από το γραφείο του συμβολαιογράφου στην πλατφόρμα myProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει ήδη για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, η υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς θα ολοκληρώνεται ψηφιακά σε οκτώ βήματα:

• Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό του κληρονόμου.

• Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα του κληρονόμου στο myTaxisnet. Ο κληρονόμος αποδέχεται τη δήλωση.

• Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται, όταν προκύπτει o φόρος.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να διορθώνουν ή να προσθέτουν στοιχεία για τα ακίνητά τους.

• Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.

• Ο κληρονόμος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).

• Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.

• Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και κληρονόμο.

• Ο συμβολαιογράφος αναρτά τη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς στο myProperty.

Σημειώνεται ότι η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι τις 150.000 ευρώ για τους συγγενείς της α΄ κατηγορίας (σύζυγος, γονείς, παιδιά, εγγόνια), ενώ ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (έπειτα από πέντε έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του. Το αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή γι’ αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή