Ανω των 97 δισ. δολ. οι άμεσες ζημίες στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας

Ανω των 97 δισ. δολ. οι άμεσες ζημίες στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε άμεσες ζημίες άνω των 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μέχρι την 1η Ιουνίου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε άμεσες ζημίες άνω των 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μέχρι την 1η Ιουνίου. Αυτό προκύπτει από σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ουκρανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Από την ίδια έκθεση προκύπτει, όμως, πως η ανοικοδόμηση της χώρας είναι πιθανόν να κοστίσει σχεδόν 350 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ουκρανία υπέστη ζημίες ύψους 252 δισ. δολαρίων εξαιτίας των πληγμάτων στην οικονομία και στην παραγωγή της χώρας, καθώς και από τις επιπλέον δαπάνες που συνδέονται με τον πόλεμο. Παράλληλα, ο εκτοπισμός του ενός τρίτου των κατοίκων της Ουκρανίας αναμένεται να εκτοξεύσει το ποσοστό φτώχειας στο 21%, από μόλις 2% που ήταν πριν από τον πόλεμο.

Συνολικά η έκθεση εκτιμά ότι οι ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ενδεχομένως να φθάσουν τα 349 δισ. δολάρια για την περίοδο μέχρι την 1η Ιουνίου, ποσό που ανέρχεται σε περίπου 1,6 φορά το εθνικό ΑΕΠ των 200 δισ. δολαρίων το 2021. Από το ποσό αυτό, τα 105 δισ. απαιτούνται βραχυπρόθεσμα για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών, όπως η ανοικοδόμηση χιλιάδων κατεστραμμένων σχολείων και περισσότερων από 500 νοσοκομείων.

Είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη προετοιμασίας για τον επερχόμενο πιθανόν βαρύ χειμώνα, με άμεσες προτεραιότητες την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών, την αποκατάσταση της θέρμανσης και την αγορά φυσικού αερίου.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, πρόκειται για τις πρώτες προκαταρκτικές εκτιμήσεις αλλά είναι πιθανόν να αυξηθεί το κόστος όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. «Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής θα είναι ορατός για γενιές, με οικογένειες εκτοπισμένες και χωρισμένες μεταξύ τους, διαταραχές στην ανθρώπινη ανάπτυξη, καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανατροπή της θετικής πορείας της οικονομίας και του δείκτη φτώχειας», σημειώνεται στην έκθεση.

Η ανοικοδόμηση της χώρας είναι πιθανόν να κοστίσει σχεδόν 350 δισ., σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Αρουπ Μπανέρτζι, περιφερειακός διευθυντής του παραρτήματος της Ανατολικής Ευρώπης της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι τα ευρήματα βασίζονται σε μια «πολύ ισχυρή» και διεθνώς αποδεκτή μεθοδολογία και ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη σύνοδο για την ανοικοδόμηση της «Ομάδας των Επτά» που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου.

Οπως είπε ο ίδιος, οι αρχικές εκτιμήσεις της Ουκρανίας ότι θα χρειαστούν 750 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της οικονομίας πιθανόν συνάγονται από την έκταση των υλικών και οικονομικών καταστροφών, αλλά δεν είναι σαφής η ακριβής μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για αυτή την εκτίμηση.

Ο Ολεγκ Ουστένκο, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται δεσμεύσεις από τις δωρήτριες χώρες ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν 5 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση κάθε μήνα για όλο τον επόμενο χρόνο.

Ο Μπανέρτζι συμφώνησε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί εξωτερική στήριξη το 2023, εκτός αν υπάρξει «κάποια πραγματικά δραστική αλλαγή στην πορεία του πολέμου».

Ο ίδιος είπε ότι η οικονομία είναι σε «λίγο καλύτερη κατάσταση» από την αναμενόμενη και το ΑΕΠ της χώρας εμφανίζει τώρα συρρίκνωση κατά 30%-35% το 2022, αντί για 45% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.