Ισπανία: Πρωτοπόρος στο πράσινο υδρογόνο

Ισπανία: Πρωτοπόρος στο πράσινο υδρογόνο

Στην πόλη Πουερτολάνο, που επί δεκαετίες η τύχη της είχε συνδεθεί με τον λιθάνθρακα, το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανος. Στην πόλη Πουερτολάνο βρίσκεται εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου με βάση την ηλιακή ενέργεια. Στο νότιο άκρο του κεντρικού οροπεδίου της Ισπανίας βρίσκεται η συγκεκριμένη πόλη και επί δεκαετίες η τύχη της είχε συνδεθεί με τον λιθάνθρακα, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Το τελευταίο ορυχείο έκλεισε τη δεκαετία του 1970 και στη θέση του εγκαταστάθηκε ένα πετροχημικό εργοστάσιο. Τώρα, όμως, εκεί πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το μεγαλύτερο εργοστάσιο για πράσινο υδρογόνο της Ευρώπης. Ενα έργο εμβληματικό, που προσδίδει κύρος στην ισπανική κυβέρνηση.

Ο Κάρλος Φουνέθ είναι μηχανικός και εργάζεται στην Iberdrola, τον ισπανικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Μας δείχνει το σημείο όπου ξεκινάει όλη η διαδικασία για την παραγωγή. Πρόκειται για 14 ομάδες από ηλιακούς συλλέκτες, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε λόφους. Τα ηλιακά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και το φως που αντανακλάται από το έδαφος, αφού η πίσω πλευρά τους είναι επίσης ευαίσθητη στο φως. Μέχρι και 100 μεγαβάτ μπορεί να παράξει η όλη εγκατάσταση, ενώ το 1/5 αυτής της ενέργειας αποθηκεύεται σε εφεδρικές μπαταρίες.

Μετά τη δύση του ηλίου ο ηλεκτρισμός για κάποιο χρονικό διάστημα μεταφέρεται μέσω μιας υπόγειας γραμμής σε μια βιομηχανική περιοχή. Το αέριο υδρογόνο εισέρχεται ορμητικά σε μία από τις έντεκα λευκές, κάθετες δεξαμενές στην άκρη της βιομηχανικής περιοχής. Διακρίνονται αμέτρητοι αγωγοί και μανόμετρα. Τα περισσότερα προέρχονται από ένα διπλανό κτίριο. Μέσα επικρατεί εκκωφαντικός θόρυβος. Είναι η καρδιά της εγκατάστασης πράσινου υδρογόνου. Εδώ, 16 μεγάλες κυψέλες ηλεκτρόλυσης χωρίζουν το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο με έως και 20 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τους λόφους με τους ηλιακούς συλλέκτες. Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ. Καμιά άλλη εγκατάσταση δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο ένα μέρος πηγαίνει απευθείας στον καταναλωτή», λέει ο Κάρλος Φουνέθ. «Το υπόλοιπο το συμπιέζουμε και το αποθηκεύουμε στις δεξαμενές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε, επίσης, να προμηθεύουμε τους πελάτες μας τη νύχτα. Το πράσινο υδρογόνο εξοικονομεί 10 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο υδρογόνου. Με αυτό το εργοστάσιο αποφεύγουμε την έκλυση μεταξύ 10.000 και 30.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο». Για τον Ισπανό πρωθυπουργό το εργοστάσιο στο Πουερτολάνο αποτελεί «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παραγωγής πράσινου υδρογόνου».

Ο Πέδρο Σάντσεθ επισημαίνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ισπανίας, ένα εκ των οποίων είναι η θέση. Ενα άλλο αφορά το ότι οι πρωτοβουλίες των πολιτών κατά των ανεμογεννητριών ή των ηλιακών σταθμών είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. «Φθηνή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για ηλεκτρόλυση, αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό στην Ισπανία», υπογραμμίζει ο Πέδρο Σάντσεθ. Μπορεί όμως να βοηθήσουν όλα αυτά τη χημική βιομηχανία άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας; «Για να μπορέσει να γίνει εξαγωγή πράσινου υδρογόνου πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη», τονίζει ο κ. Φουνέθ. «Οχι απλώς περισσότερα, αλλά και ακόμη μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Η Ισπανία εργάζεται για ένα δίκτυο αγωγών με δυνατότητα παροχής υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη». Η πρώτη φάση θα διαρκέσει μέχρι το 2031, η δεύτερη μέχρι το 2040, αναφέρει η DW.