Χωρίς πλαφόν στο αέριο η πρόταση της Κομισιόν για την ενέργεια

Χωρίς πλαφόν στο αέριο η πρόταση της Κομισιόν για την ενέργεια

Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, πλαφόν στα έσοδα από ανανεώσιμες πηγές καθώς και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους αιχμής προβλέπει η πρόταση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

3' 51" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, πλαφόν στα έσοδα από ανανεώσιμες πηγές καθώς και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους αιχμής προβλέπει η πρόταση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που θα ανακοινωθεί επισήμως σήμερα, σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το πρακτορείο Reuters. Αν και την προηγούμενη εβδομάδα είχε συζητηθεί ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο, το εν λόγω έγγραφο δεν περιέχει αναφορά σε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ειδικά για το ρωσικό ή εν γένει.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει, μετά την ανακοίνωση, να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της πρότασης, την οποία ενδεχομένως θα εγκρίνουν σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου.

Χωρίς πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Το ζήτημα ενός ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο είχε διχάσει τα κράτη-μέλη κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, καθώς διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο επιβολής του.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία έχουν αντιταχθεί σε ένα γενικό ανώτατο όριο, καθώς υποστηρίζουν ότι θα πλήξει τις προσπάθειες των κρατών-μελών για την επίτευξη της ενεργειακής τους ασφάλειας.

Η Ελλάδα είχε εξαρχής υποστηρίξει την επιβολή ενός γενικού πλαφόν μαζί με χώρες όπως η Ιταλία και η Πολωνία. Η Ουγγαρία και η Αυστρία είχαν αντιταχθεί στην επιβολή ενός πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς εξέφρασαν ανησυχίες για πλήρη διακοπή των ροών από τη Μόσχα.

Πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ. Το προσχέδιο της Επιτροπής προτείνει ως ανώτατο όριο εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τα επιπρόσθετα έσοδα να ανακατευθύνονται προς τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων. Εκτός από την αιολική και ηλιακή ενέργεια, τη βιομάζα και τον λιγνίτη, το μέτρο αφορά, επίσης, τα πυρηνικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Ενα προηγούμενο σχέδιο πρότασης περιελάμβανε ως ανώτατο όριο εσόδων τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οριο στα έσοδα των ΑΠΕ και υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους αιχμής.

Τα εργοστάσια άνθρακα εξαιρούνται από το ανώτατο όριο εσόδων, αφού το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε κατακόρυφα κατά το τελευταίο έτος, αναφέρει το σχέδιο της Κομισιόν.

Το ανώτατο όριο εσόδων θα τεθεί σε ισχύ μετά τον διακανονισμό των συναλλαγών, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει άμεσα τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεν θα αφορά τα έσοδα που προέρχονται από κυβερνητικά προγράμματα επιδότησης, εξηγεί το έγγραφο.

Στο ευρωπαϊκό σύστημα, το φυσικό αέριο συνήθως καθορίζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια σε ανάλογα υψηλές τιμές, παρόλο που δεν έχουν εξίσου υψηλά έξοδα παραγωγής.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των παραγωγών της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στις Βρυξέλλες, σχολίασαν στην «Κ» ότι τα περισσότερα πάρκα στην Ευρώπη δεν αποκομίζουν υψηλά κέρδη από την τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, τα έσοδά τους προέρχονται κυρίως από κρατικά προγράμματα και διμερείς συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βιομηχανικούς καταναλωτές (PPA). Ως εκ τούτου υπάρχουν ενστάσεις για τη μη καθολική εφαρμογή του μέτρου για όλα τα είδη ενέργειας και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του ως προς τη δημιουργία εσόδων για τα κράτη-μέλη.

Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει, επίσης, τη θέσπιση μιας έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ορυκτών καυσίμων που αποκόμισαν τεράστια κέρδη από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Το προσχέδιο προβλέπει ότι αυτές θα καταβάλουν το 33% των φορολογητέων πλεονασματικών κερδών που σημείωσαν κατά το οικονομικό έτος 2022 για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος. Το κείμενο αναφέρει, επίσης, ότι οι Βρυξέλλες θα εφαρμόσουν έναν ελάχιστο συντελεστή, αλλά τα κράτη-μέλη μπορούν να επιλέξουν να τον αυξήσουν.

Μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την επιβολή ενός υποχρεωτικού στόχου μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τον χειμώνα πανευρωπαϊκά. Σε περιόδους αιχμής τα κράτη-μέλη θα πρέπει να περιορίζουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Παράλληλα, αναμένεται να ισχύσει ένας εθελοντικός στόχος μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε προηγούμενο προσχέδιο που είχε κυκλοφορήσει στα μέσα ενημέρωσης, προβλεπόταν μείωση 10% επί του μέσου όρου του ανάλογου μήνα της περιόδου 2017-2021 και περικοπή 5% για τις ώρες αιχμής.

Υπό εκπόνηση τα μέτρα ρευστότητας για τις εταιρείες ενέργειας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα μέτρα για την έκτακτη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, που ζήτησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βρίσκονται ακόμη υπό εκπόνηση και πιθανότατα θα ανακοινωθούν αργότερα. Σε σημείωμα που δημοσίευσε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, τα πιθανά σενάρια αφορούσαν αποδοχή ενός ευρύτερου φάσματος περιουσιακών στοιχείων κατά τον καθορισμό περιθωρίων ασφάλειας, διευκόλυνση του μετασχηματισμού των εξασφαλίσεων, τραπεζικές εγγυήσεις και συμπερίληψη κρατικών εγγυήσεων για την υποστήριξη των λοιπών μηχανισμών ρευστότητας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT