Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% για νέους

Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% για νέους

Φθηνά στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% για 25.000 νέους έως 39 ετών περιλαμβάνει το πακέτο για τη στέγαση που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 500 εκατ. ευρώ κι ένα νέο ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από 25.000 νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών ξεκινάει το στεγαστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Οι λεπτομέρειες είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστούν σήμερα από τους συναρμόδιους υπουργούς, με το συνολικό «πακέτο» να περιλαμβάνει δέσμη μέτρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ για περισσότερους από 100.000 ωφελουμένους.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα μέσω του νέου προγράμματος για φθηνή δανειοδότηση απόκτησης στέγης. «Τα 375 εκατομμύρια θα τα δώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα είναι άτοκα, ενώ οι τράπεζες θα βάλουν το 25%». Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τράπεζες θα κάνουν και την επιλογή με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ το επιτόκιο, επειδή το 75% του δανείου θα είναι άτοκο, θα είναι κοντά στο 1%, με βάση τα σημερινά δεδομένα. «Πρόκειται για τα φθηνότερα στεγαστικά δάνεια, αφού αν πάρει κάποιος δάνειο 100.000 ευρώ για ένα σπίτι, η μηνιαία δόση θα είναι μόλις 275 ευρώ», επισήμανε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Οπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο του οποίου ηγείται έχει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό το πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν και πολλά επιμέρους υποπρογράμματα.

Αυτά είναι:

• Αύξηση στα 1.500 ευρώ ετησίως του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Το κόστος ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ και αφορά 50.000 φοιτητές.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για 40.000 νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιπλέον επιχορήγησης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (350 εκατ. ευρώ).

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος φθάνει τα 500 εκατ – Το επιτόκιο με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι στο 1%.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για κενά σπίτια. Επιδοτείται έως 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν. Αφορά έως 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές (50 εκατ. ευρώ)

Δημιουργία φοιτητικών εστιών σε 5 πανεπιστήμια της χώρας, αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ (για 8.150 δικαιούχους και κόστος 540 εκατ. ευρώ).

Θεσμοθέτηση της «κοινωνικής αντιπαροχής». Το Δημόσιο θα παρέχει σε ιδιώτες κατασκευαστές ακίνητα, στα οποία θα πρέπει να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα σύγχρονα κτίρια κατοικίας. Από αυτά, τα μισά θα πρέπει να τα μισθώνουν σε δικαιούχους της ΔΥΠΑ με χαμηλά ενοίκια. Τα υπόλοιπα θα τα αξιοποιούν εμπορικά. Αφορά 10.000 πολίτες, με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο.

Ενεργοποίηση προγράμματος «Εστία 2». Το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα και θα τα διαθέτει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε 1.000-2.500 ευάλωτους δικαιούχους.

• Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας «χρυσής βίζας» στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή