Ναυάγησε το σχέδιο για πάρκο βιοτεχνολογίας στην Παιανία

Ναυάγησε το σχέδιο για πάρκο βιοτεχνολογίας στην Παιανία

Αλλαγή πλεύσης από Premia και Dimand για την αξιοποίηση των 23 στρεμμάτων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ακύρωση του σχεδίου για τη δημιουργία πάρκου βιοτεχνολογίας στην περιοχή της Παιανίας προχώρησαν έπειτα από κοινή απόφασή τους η Premia Properties ΑΕΕΑΠ και η Dimand Real Estate. Την έκταση των 23 στρεμμάτων είχε συμφωνήσει να μισθώσει το κοινοπρακτικό σχήμα της ελληνικής εταιρείας αναγεννητικής ιατρικής Theracell Advanced Biotechnology και της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας Orgenesis. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο εταιρείες αντιμετώπισαν προβλήματα στη συνεργασία τους με τον μελλοντικό μισθωτή του ακινήτου και προτίμησαν να λύσουν τη συνεργασία τους μαζί του, αναπροσαρμόζοντας και τη μεταξύ τους συμφωνία, η οποία παραμένει σε ισχύ.

Ετσι, στις αρχές Αυγούστου, οι δύο πλευρές προχώρησαν στη λύση του προσυμφώνου μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας ειδικού σκοπού στην οποία ανήκει το ακίνητο στην Premia, ενώ επιστράφηκε και η προκαταβολή των 8 εκατ. ευρώ, που είχε δώσει η εισηγμένη στο τέλος του 2021. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Premia και την Dimand, η πρώτη απέκτησε το 40% των μετοχών της εταιρείας που ελέγχει το ακίνητο, αντί 3 εκατ. ευρώ, με την Dimand να ελέγχει το υπόλοιπο 60%. Το εν λόγω ποσοστό θα εξαγοραστεί μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ακινήτου, πιθανώς ως συγκρότημα μεικτών χρήσεων.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Κων. Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, «αυτήν την περίοδο μελετούμε τις πιθανές χρήσεις, καθώς το ακίνητο ενδείκνυται τόσο για τη δημιουργία logistics όσο και για data center, ή ακόμη και για κτίριο γραφείων».

Οι δύο εταιρείες αντιμετώπισαν προβλήματα στη συνεργασία τους με τον μελ- λοντικό μισθωτή του ακινήτου.

Θετικές είναι οι εξελίξεις ανα-φορικά με την υπογραφή της συμφωνίας για το Project Skyline της Alpha Bank, όπου η Premia Properties συμμετέχει επενδυτικά με ποσοστό 25%, ενώ η Dimand ελέγχει το 51% και η EBRD το υπόλοιπο 24%. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας οι μέτοχοι της Alpha Αστικά Ακίνητα ενέκριναν τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της εταιρείας, ύψους 43 εκατ. ευρώ, στο σχήμα που θα δημιουργηθεί και στο οποίο θα περιλαμβάνονται συνολικά 575 ακίνητα του ομίλου της Alpha Bank, αξίας 500 εκατ. ευρώ. Πηγές που παρακολουθούν τη σχετική διαδικασία εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί η σχετική συμφωνία, με την Alpha Bank να διατηρεί ποσοστό συμμετοχής στο νέο σχήμα της τάξεως του 30%-35%.

Προς το τέλος του έτους αναμένεται και η ολοκλήρωση μιας ακόμη σημαντικής συμφωνίας για την Premia Properties. Ο λόγος για την απόκτηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας της οινοποιίας Μπουτάρη, στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσής της, με την είσοδο ως στρατηγικού επενδυτή της σουηδικής Sterner Stenhus, μητρικής εταιρείας της Premia.

Σήμερα, η Premia Properties διαθέτει ενεργητικό συνολικής αξίας 228 εκατ. ευρώ, με στόχο αυτό να έχει υπερδιπλασιαστεί εντός των επόμενων δύο ετών. Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, η εισηγμένη κατέγραψε ετήσια αύξηση των καθαρών κερδών μετά από φόρους κατά 221% σε 7,97 εκατ. ευρώ (από 2,48 εκατ. ευρώ), ως αποτέλεσμα της μεγέθυνσης του χαρτοφυλακίου των επενδυτικών ακινήτων της. Τα έσοδα της Premia αυξήθηκαν κατά 83% σε 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται περαιτέρω άνοδος, λόγω του ότι δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί πλήρως τα έσοδα από τις νέες επενδύσεις, όπως π.χ. εκείνη για την απόκτηση των εγκαταστάσεων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα στο Μαρούσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή