Patagonia: Ο δισεκατομμυριούχος που χάρισε την εταιρεία του στη Γη

Patagonia: Ο δισεκατομμυριούχος που χάρισε την εταιρεία του στη Γη

Ο ιδρυτής της Patagonia Ιβόν Σουινάρ μεταβίβασε την εταιρεία του σε ένα fund για την προστασία του περιβάλλοντος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προσφέρει ολόκληρη την εταιρεία του στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής αποφάσισε ο ιδρυτής της Patagonia, Ιβόν Σουινάρ. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία ένδυσης υπαίθριων δραστηριοτήτων το 1973, ήταν δισεκατομμυριούχος και, όπως λέει, αποφάσισε να «επανασχεδιάσει τον καπιταλισμό». Η Patagonia, η οποία πραγματοποιεί τζίρο 1,5 δισ. δολ. τον χρόνο και σύμφωνα με τους New York Times αποτιμάται σε 3 δισ. δολ., θα ανήκει στο εξής σε ένα επενδυτικό ταμείο, που εστιάζει στην κλιματική αλλαγή, καθώς και σε μια κοινοπραξία μη κερδοσκοπικών οργανισμών. «Κάθε δολάριο (από τα κέρδη της) που δεν επανεπενδύεται στην Patagonia θα διανέμεται ως μέρισμα για την προστασία του πλανήτη». Ο Ιβόν Σουινάρ, ο οποίος πριν χαρίσει την εταιρεία του διέθετε περιουσία 1,2 δισ. δολ., πήρε αυτή την απόφαση με τη σύζυγό του και τα δύο ενήλικα παιδιά τους. «Ενώ κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση, δεν είναι αρκετό. Μια επιλογή ήταν να πουλήσουμε την Patagonia και να δωρίσουμε όλα τα χρήματα. Αλλά δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα διατηρούσε τις αξίες μας ή θα συνέχιζε να απασχολεί την ομάδα των ανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο», εξήγησε σε επιστολή του.

Οι μετοχές θα ανήκουν πλέον σε ένα ταμείο που εστιάζει στο κλίμα και σε μια ομάδα μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

«Ενας άλλος τρόπος ήταν να μπει η εταιρεία στο χρηματιστήριο. Τι καταστροφή θα ήταν αυτό. Ακόμη και οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν καλές προθέσεις δέχονται υπερβολικές πιέσεις να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη εις βάρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και της εταιρικής και κοινωνικής υπευθυνότητάς τους», συνέχισε. Και κατέληξε ο κ. Σουινάρ: «Για να πούμε την αλήθεια, δεν υπήρχαν καλές διαθέσιμες επιλογές. Ετσι δημιουργήσαμε τις δικές μας». Οι μετοχές της εταιρείας θα ανήκουν πλέον σε ένα ταμείο που εστιάζει στο κλίμα και σε μια ομάδα μη κερδοσκοπικών οργανισμών, που ονομάζονται Patagonia Purpose Trust και Holdfast Collective αντίστοιχα. Ολα τα κέρδη, που δεν είναι αναγκαία για τη λειτουργία της εταιρείας, θα διατίθενται, μέσω αυτών των οργανισμών, για την προστασία του περιβάλλοντος. Την εποπτεία του ταμείου θα έχουν μέλη της οικογένειας και στενοί σύμβουλοι. H Patagonia υπολογίζει ότι θα δωρίζει περίπου 100 εκατ. δολ. ετησίως, ανάλογα με την πορεία της επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή